100.000 Belgen weten niet dat een doktersbezoek goedkoper kan
Ongeveer 100.000 Belgen weten niet dat ze goedkoper naar de dokter kunnen. Dat zegt Tom Joos, de nationaal secretaris van CM. De fiscus gaat die mensen actief opsporen, zodat ook zij een goedkopere gezondheidszorg krijgen.
100.000 tot 120.000 leden van CM weten niet dat ze recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming bij een doktersbezoek. Mensen die aanspraak kunnen maken op zo’n regeling, betalen voor een doktersbezoek slechts 1 euro remgeld in plaats van 4 euro. Bovendien kunnen ze ook een beroep doen op de regeling betalende derde. Daarbij moeten de patiënten enkel remgeld betalen aan de dokter. De rest van het honorarium wordt rechtstreeks afgerekend tussen de arts en het ziekenfonds.
Laag beroepsinkomen
Belgen met een specifieke uitkering zoals het leefloon, de inkomensgarantie voor ouderen of de integratietegemoetkoming hebben recht op een verhoogd terugbetaling. “Het is bekend bij het ziekenfonds wie zo’n uitkering ontvangt. Hij krijgt automatisch de verhoogde tegemoetkoming toegekend”, zegt Joos.
Wat veel leden niet weten, is dat ze daar ook een beroep kunnen op doen als het bruto belastbaar gezinsinkomen lager is dan 16.965,47 euro per jaar. Dat bedrag wordt met 3140,77 euro verhoogd per bijkomend gezinslid.
Duwtje in de rug
Om die mensen een duwtje in de rug te geven, heeft de federale overheid een nieuwe regeling goedgekeurd. Vanaf eind augustus zal de fiscus de ziekenfondsen een seintje geven als hun leden onder die inkomensgrens zitten.
“CM zal vervolgens die leden uitnodigen voor een inkomensonderzoek, zodat ze de voordelen krijgen waar ze recht op hebben”, zegt Joos. Hij hoopt dat de gezinnen daardoor sneller naar de dokter zullen gaan. “De kostprijs is voor veel gezinnen nog altijd een drempel. Met de verhoogde tegemoetkoming betalen zij minder voor gezondheidszorg.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier