1 op de 3 Belgen spaart om hogere studies kinderen te betalen
Een op drie Belgen bereidt zich financieel voor op de hogere studies van zijn kroost. De spaarders zetten iedere maand gemiddeld 68 euro per kind opzij. Dat blijkt uit een onderzoek dat Keytrade Bank liet uitvoeren door het onderzoeksbureau iVOX.
30 procent van de Vlamingen spaart voor de studies van zijn kinderen, en 38 procent van de Walen. Bijna vier op de tien (37,6%) beginnen al met sparen wanneer de kinderen jonger zijn dan zes. Iets meer dan een derde (33,5%) start wanneer de kinderen tussen zes en twaalf zijn.
10.000 euro
De helft van de ouders hoopt aan het einde van de rit minstens 10.000 euro gespaard te hebben. Eén op de vier mikt op een bedrag tussen 10.000 en 25.000 euro. Iets minder dan een derde van de ouders (28,7%) heeft geen specifiek bedrag voor ogen.
Uit onderzoek van het Centrum voor budgetadvies en onderzoek (Cebud) blijkt dat een niet-beursstudent die pendelt zo’n 8.128 euro per jaar kost. Voor een kind dat op kot gaat, stijgen de kosten tot 12.450 euro per jaar.
Volgens Olivier Debehogne, sales & marketing director van Keytrade Bank, is het niet gemakkelijk om in deze periode van lage rentes het gewenste bedrag bijeen te sparen. “Mensen doen er goed aan in functie van hun profiel te kijken of ze hun spaarinspanning kunnen aanvullen met investeringsproducten. Die kunnen op lange termijn perspectief op een hoger rendement bieden”, aldus Debehogne
Regionale verschillen
Bovendien slagen niet alle Belgen erin zich financieel voor te bereiden op de hogere studies van hun kinderen. 20,2 procent kan helemaal niets sparen. Dat percentage ligt hoger in Wallonië (27,2%) dan in Vlaanderen (15,5%).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier