1 op de 3 Belgen heeft geen spaargeld
29 procent van de Belgen heeft geen spaarcenten. Dat blijkt uit een onderzoek van ING. Al relativeert de bank het cijfer: “Het percentage is stabiel gebleven in vergelijking met twee jaar geleden.”
De Belgen zijn almaar pessimistischer over hun financiële situatie. Uit de jaarlijkse internationale spaarenquête van ING, de ING International Survey, blijkt dat 44 procent van de Belgen zijn financiële situatie heeft zien verslechteren. Vorig jaar was dat nog 41 procent en twee jaar geleden 38 procent. Slechts 7 procent zegt dat zijn financiële situatie beter is geworden.
Door de zwakkere inkomensgroei en de stijgende consumptie hebben de mensen het moeilijker om geld opzij te zetten, aldus ING in een persbericht. De spaarquote, het percentage van hun beschikbaar inkomen dat de gezinnen sparen, is de afgelopen jaren stelselmatig gedaald, van 17,8 procent in 2009 tot 12,1 procent in 2015. De bank gaat er van uit dat de spaarquote nog verder zal afzwakken.
Toch appeltje voor de dorst
Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna een op de drie Belgen (29%) geen spaargeld heeft. Al is dat relatief. 54 procent houdt wel wat geld opzij voor een onverwachte uitgave. Een op de vier Belgen zonder spaargeld houden zo een appeltje voor de dorst achter de hand, al is dat bij bijna de helft onder hen maximaal één maandloon. “Deze mensen beschouwen dit potje niet als ‘echt’ spaargeld”, verduidelijkt de bank.
Voorts blijkt dat slechts een op de vier Belgen (24%) weet wat zijn spaargeld exact opbrengt. Vorig jaar was dat nog 27 procent. Volgens ING zijn de spaarders minder begaan met de opbrengsten van hun spaarcenten omdat de banken al meerdere keren in de spaartarieven hebben gesnoeid.
Aandelen en obligaties
De spaarboekjes blijven vooral populair bij de oudere generatie. Een op de vijf ouderen in België heeft drie of meer rekeningen. Het merendeel van onze landgenoten (46%) heeft één spaarrekening, 28 procent heeft er twee.
Al verkennen de Belgen ook nieuwe horizonnen nu de spaartarieven op een laag pitje staan. 16 procent belegt in aandelen en 15 procent in obligaties. Nog eens 16 procent verkiest beleggingsfondsen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier