0,01 procent spaarrente is het nieuwe normaal: wat nu?
BNP Paribas Fortis verlaagt als eerste grootbank de basisrente op haar spaarboekje naar 0,01 procent. Het lijkt een kwestie van tijd vooraleer de andere grootbanken volgen. Of vinden ze een andere manier om hun rendabiliteit op te krikken?
Het is geen verrassing dat BNP Paribas Fortis na Sociéte Générale en Bank Nagelmackers haar basisrente aan het einde van de maand verlaagt naar het wettelijke minimum (0,01%). De bank zette eerder al de getrouwheidspremie op het minimum van 0,10 procent. Nu de grootste Belgische bank die stap heeft gedaan, is het wachten tot KBC, Belfius en ING in haar voetsporen treden. De gereglementeerde spaarboekjes brengen bij die banken voorlopig nog 0,15 procent rente op.
“Wij doen voorlopig nog niets. Wij volgen de markt van kortbij op”, klinkt het bij de grootbanken. Al hebben onder meer Rik Vandenberghe (CEO van ING België) en Marc Raisière (CEO van Belfius) eerder al hun bezorgdheden geuit over het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank. Volgens de topmannen komt de rendabiliteit van de banken nu stevig onder druk te staan. De ECB verlaagde in maart onder meer de depositorente van -0,3 naar -0,4 procent.
Hypotheken duurder
De inflatie in ons land is de hoogste in de eurozone. In combinatie met de lage spaarrente wordt de koopkracht van de spaarders dus behoorlijk aangetast
Vooralsnog moeten de spaarders niet vrezen dat de spaartarieven nog lager dan 0,11 procent duiken. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt heeft al meermaals verklaard dat hij de bodemrente wil handhaven. “De inflatie in ons land is de hoogste in de eurozone. In combinatie met de lage spaarrente wordt de koopkracht van de spaarders dus behoorlijk aangetast”, aldus Van Overtveldt. De inflatie in België is in maart gestegen tot 2,24 procent. Onder meer Argenta springt de minister bij in zijn betoog. “Hypotheken leveren nog mooie marges, ondanks de vele herfinancieringen”, klinkt het.
De banken moeten dus op zoek naar andere inkomstenbronnen. Tot nu toe deden ze dat door de daling van de rentes niet volledig door te rekenen in de hypothecaire leningen. De vergelijkingssite Topcompare.be berekende dat de winstmarges op woonkredieten sinds 2008 bijna zijn verdriedubbeld. Al ziet het ernaar uit dat die inkomstenbron mondjesmaat uitgeput geraakt. Sommige banken opperen dan ook om de woonleningen opnieuw duurder te maken.
Gratis diensten betalend
De banken moeten niet te veel maatregelen nemen”
Een andere mogelijkheid is dat de banken laten betalen voor diensten die nu nog gratis zijn, geld afhalen bijvoorbeeld. Maar het is de vraag of het ooit zo ver zal komen. minister van Consumentenzaken Kris Peeters heeft al laten weten dat hij de prijzen voor financiële diensten nauwgezet opvolgt. Eerder deze maand benadrukte hij al dat de spaarder recht heeft op 24 gratis afhalingen.
Ook ECB-directeur Benoit Coeuré is ervan overtuigd dat de banken niet te veel nieuwe maatregelen moeten nemen. In een interview met Politico zegt hij dat het beleid van negatieve rentes hun rendabiliteit verbeterd heeft. “Dankzij ons beleid hebben wij de kredietvraag gestimuleerd en is de algemene economische situatie verbeterd”, zegt Coeuré. Voorts laat hij weten dat de ECB de rente niet tot het absurde gaat verlagen. “Negatieve rentes zijn ook niet onze belangrijkste tool, ze ondersteunen het algemene monetaire beleid”, klinkt het. Hij sluit andere maatregelen om de economie aan te zwengelen niet uit.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier