Sombere vooruitzichten voor Nederlandse economie
Dat het niet goed ging met de Nederlandse economie was al bekend, maar uit recente cijfers blijkt dat het nog slechter wordt.
Dat het niet goed ging met de Nederlandse economie was al bekend, maar uit recente cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) blijkt dat het nog slechter wordt.
Volgens DNB zijn alle stimulansen voor de Nederlandse economie weggevallen. Dat betekent dat de consumptie en investeringen blijven dalen, de overheid minder uitgeeft en de uitvoer nauwelijks toeneemt. Een terugval van de economische activiteiten die niet zonder gevolgen blijft.
De Nederlandse centrale bank houdt voor dit jaar namelijk rekening met een afname van het bbp met 1 procent. Dat is een pessimistischer cijfer dan bij een eerdere prognose (- 0,6 procent) een half jaar geleden het geval was. Die prognose is ook minder gunstig dan de eerste raming van het Centraal Planbureau (CPB), die voor dit jaar rekening houdt met een krimp van 0,5 procent. Het CPB komt volgende week met een tweede raming.
Dan is er nog de werkloosheid die verder toeneemt. DNB verwacht voor 2013 een werkloosheidsgraad van 6,2 procent tegenover 5,2 procent dit jaar. De Nederlanders moeten er bovendien rekening mee houden dat de werkloosheid in 2014 verder oploopt tot 6,7 procent.
Het overheidstekort is nog een ander probleem voor Nederland. Terwijl Europa een maximumtekort van 3 procent voorschrijft, stijgt het begrotingstekort volgens de prognoses van DNB in 2013 en 2014 tot 3,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp).
In een reactie op de tegenvallende cijfers van DNB omschrijft het ministerie van Financiën de nieuwe ramingen als’ zorgelijk’, al is er volgens het ministerie geen reden om af te wijken van de afgesproken begrotingssystematiek. Het Nederlandse kabinet houdt bij het opstellen van de begroting in de eerste plaats rekening met de prognoses van het Centraal Planbureau (CPB).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier