Salariskompas Jobat: werkende Belg verdient gemiddeld 4.318 euro bruto per maand
De werkende Belg gaat er qua loon op vooruit en verdient nu gemiddeld 4.318 euro bruto per maand. Het mediaanloon – waarbij de helft van de ondervraagden meer verdient en de andere helft minder – stijgt tot 3.850 euro bruto. En toch daalt de algemene tevredenheid over het loonpakket en het algemene geluksgevoel op professioneel vlak, blijkt uit het Jobat Salariskompas, een loononderzoek bij ruim 62.000 arbeiders, bedienden en ambtenaren.
In 2023 was er een stevige indexering, die zich automatisch ook vertaalde in een stijging van het gemiddelde brutoloon. In 2024 was die indexering er ook, weliswaar minder uitgesproken dan vorig jaar. De stijging van het brutomaandloon is volgens Jobat merkbaar bij elke bevolkingsgroep en was in de voorbije vijf jaar het grootst bij werknemers met 4 tot 5 jaar ervaring, terwijl die voor mensen met 21 tot 25 jaar werkervaring het kleinst was.
Loonkloof
Het loon van vrouwen is sinds 2020 harder gestegen (16,9 procent) dan dat van mannen (12,9 procent), al blijft er nog steeds een aanzienlijke kloof tussen de beide brutolonen bestaan. Werknemers zonder diploma hoger onderwijs zagen hun brutomaandloon sinds 2020 het meest stijgen, met 19 procent.
De verhoging van het brutoloon is te merken in vrijwel alle sectoren en functiecategorieën. In de horecasector, maar ook in de textielindustrie en mode, is het maandloon het hardst gestegen, met iets meer dan 19 procent voor allebei. Toch blijf je het minst verdienen in de horeca, waar het gemiddelde brutoloon 3.421 euro bedraagt, aldus het Jobat Salariskompas. Het hoogste loon verzilver je nog steeds in de chemie en farmaceutische industrie, goed voor gemiddeld 5.247 euro.
Het overheidspersoneel zag sinds 2020 de grootste stijging op de loonbrief, terwijl het loon voor bedienden procentueel het minst steeg.
Extralegale voordelen
Het gemiddeld aantal vakantiedagen van de Belg blijft al enkele jaren status quo op 28 staan. En ook het aantal extralegale voordelen per werknemer blijft grotendeels op dezelfde voet, met gemiddeld 6,5 verschillende per werknemer. Maaltijdcheques zijn het populairst, 77 procent van de Belgische werknemers krijgt ze. Voor bedienden is dat zelfs 80 procent.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier