Wat zijn je rechten als je werkt op Open Bedrijvendag?
Zondag zetten de bedrijven naar jaarlijkse gewoonte hun deuren open voor het grote publiek. Wat zijn je rechten als je op Open Bedrijvendag moet werken?
Op zondag 2 oktober kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen in enkele van hun favoriete bedrijven. Onder meer ArcelorMittal, Belgocontrol en Dovy Keukens gunnen het publiek een blik achter de schermen. Maar tijdens Open Bedrijvendag moet ook gewerkt worden. Nele Mertens, juridisch adviseur van Acerta, omschrijft de rechten waarmee de werkgever rekening moet houden als zijn personeel zondag aan de slag gaat.
Speciale regeling
Allereerst moet de werkgever een wettelijke uitzonderingsgrond inroepen – zondag is het principieel verboden om te werken – om zijn personeel op 2 oktober te laten werken. “Voor zover geen sectorale regeling is uitgewerkt, kan de werkgever teruggevallen op een algemene uitzonderingsgrond in de arbeidswet. De Open Bedrijvendag kan gezien worden als een manifestatie van alle aard”, verduidelijkt Mertens.
Recuperatie
Als werknemer heb je recht op recuperatie als je zondag moet werken. In overleg met de werkgever kun je bepalen hoe je gecompenseerd wilt worden. Je kunt bijvoorbeeld een dag recuperatie inplannen of vragen om een aantal zaken te wijzigen in het uurrooster. Zo moet je geen overuren doen. Mertens benadrukt dat je recht hebt op je normale loon en een extra vergoeding als dat een gangbare zaak is in de onderneming.
Indien je dat wenst, heb je ook recht op een onbetaalde inhaalrust binnen de zes dagen na de Open Bedrijvendag. “De inhaalrust mag samenvallen met de normale inactiviteitsdag in de onderneming”, aldus de juridische adviseur.
De werkgever mag op zijn beurt verwachten dat je zondag werkt zoals op een normale werkdag.
Familie en vrienden
Werkgevers die een beroep willen doen op familie en vrienden moeten rekening houden met een aantal strikte voorwaarden. Familieleden mogen enkel een handje toesteken in een eenmanszak. “Deze mogelijkheid wordt algemeen aanvaard voor familieleden van de eerste graad, ouders dus, en meestal ook van de tweede graad, grootouders dus”, verduidelijkt Mertens. Zij mogen hun diensten bovendien gratis aanbieden. Enkel wanneer ze een uitkering ontvangen, vragen ze het best de toestemming van de RVA.
Een vrijwilliger mag dan weer enkel helpen in een vzw, en niet in een commerciële organisatie. Hij mag ook geen loon ontvangen, enkel een onkostenvergoeding. “Let erop dat u de nodige informatie ontvangt en dat de werkgever enkele verplichte verzekeringen afsluit”, besluit Mertens.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier