Studentenjob versus flexi-job: wat zijn de voor- en nadelen van beide statuten?
Als een werkgever de keuze heeft tussen studentenjobs of flexi-jobs om drukke periodes op te vangen, welk statuut biedt de werkgever dan de meeste voordelen? De hr-dienstenleverancier Partena Professional maakt de oefening.
Partena Professional maakte een gedetailleerde vergelijking tussen beide statuten, maar de belangrijkste verschilpunten hebben te maken met de sociale bijdragen en belastingen en de beperkingen die aan elk statuut worden opgelegd.
Zo is een studentencontract nog iets voordeliger dan een flexi-job in termen van RSZ-bijdragen en bedrijfsvoorheffing, maar is het aantal uren beperkt tot 600 uur per kalenderjaar. De flexi-job is dan weer onbeperkt in uren, maar met een fiscaal plafond van 12.000 euro per jaar voor niet-gepensioneerde werknemers.
1 Wat zijn de belangrijkste voordelen van een studentenjob?
“Om een student aan te werven moet vooraf een schriftelijke studentenovereenkomst worden opgemaakt. Het gaat om een contract van bepaalde duur, van maximaal twaalf maanden. De eerste drie arbeidsdagen worden als proefperiode beschouwd. Zo’n proefperiode bestaat niet bij flexi-jobs. Om een beroep te doen op dat statuut moet de werkgever behoren tot een sector waar het gebruik van flexi-jobs mogelijk is, zoals de horeca of de kleinhandel.
“De sociale bijdragen en de bedrijfsvoorheffing van een studentenovereenkomst zijn voordeliger dan die van de flexi-job, al is dat beperkt tot 600 uren per kalenderjaar. In vakantieperiodes kan een student voltijds worden ingeschakeld. Dat kan een flexi-jobber in principe niet, tenzij die gepensioneerd is.”
2 Wie komt in aanmerking voor een studentenjob?
”Iedereen die onderwijs volgt en als hoofdstatuut student is. De flexi-job is voor wie een tewerkstelling van minstens vier vijfde heeft, tijdens het derde kwartaal voorafgaand aan dat van de flexi-job bij een andere werkgever dan die waar de flexi-job zal worden uitgevoerd. Gepensioneerden zijn een uitzondering op.”
3 Wat zijn de nadelen van een studentenjob?
“Als de werkgever met een variabel deeltijds uurrooster werkt, gelden soepelere regels voor flexi-jobbers die niet gelden voor jobstudenten. Zo kunnen de variabele arbeidstijden voor een flexi-jobber buiten de uurroosters liggen die zijn opgenomen in het arbeidsreglement.
“Voor een flexi-job is een raamovereenkomst én een arbeidsovereenkomst nodig. De flexi-jobovereenkomst kan mondeling voor de aanvang van de prestaties worden gesloten. Er hoeft dus nog niets op papier te staan, wat bij de studentenovereenkomst wel het geval is.”
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier