Wanneer betaal je 1 procent en wanneer 2,5 procent “miserietaks” bij een relatiebreuk?

© iStock

Wanneer betaal je juist 1 procent verdelingsrechten en wanneer is het 2,5 procent? En is er een verschil tussen echtgenoten en samenwoners?

Het principe

Wie een onroerend goed koopt, betaalt in principe 10 procent registratierechten in Vlaanderen en 12,5 procent in Wallonië en Brussel. Maar daarnaast is er ook verdeelrecht als bijvoorbeeld erfgenamen uit onverdeeldheid willen treden of 2 partners die samen een huis aankochten. Dit verdelingsrecht bedraagt in principe 1 procent in Wallonië en Brussel en 2,5 procent in Vlaanderen. Maar in Vlaanderen betaaltje soms toch ook maar 1 procent.

1 of 2,5 procent “miserietaks”?

Op de verdeling van je woning ten gevolge van een relatiebreuk, betaal je slechts 1 procent verdeelrecht op de waarde van de woning. Vandaar dus de naam “miserietaks”. Maar wat zijn juist de voorwaarden?

Voor gehuwden

In geval van een echtscheiding door onderlinge toestemming (ook EOT genoemd) moest de regeling omtrent de verdeling van je woning opgenomen zijn in een regelingsakte die de eigenlijke echtscheiding voorafgaat. Maar sinds dit jaar is dat niet meer nodig. Nu geniet je dus ook van de 1 procent “miserietaks” als je bijvoorbeeld pas jaren na de echtscheiding de woning van je ex-echtgenoot overkoopt met 1 procent verdeelrecht.

Voor (wettelijk) samenwonenden

Voor wettelijke samenwonenden, geldt dezelfde regeling als voor gehuwden. Wel is vereist dat je de samenwoning beëindigt door middel van een verklaring op het gemeentehuis en op dat moment moeten jij en je partner minstens één jaar op hetzelfde adres gedomicilieerd staan.

Wie feitelijk samenwoont, valt buiten de prijzen en betaalt nog steeds 2,5 procent verdeelrecht op de verdeling van de woning.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content