Waardeloos papiertje gevonden of toch een testament?
Bij het opruimen van het huis van je overleden tante vind je iets dat van ver op een op een testament lijkt. Wanneer is zo’n papiertje juridisch iets waard?
Stukje papier
In een lade vind je een blaadje papier, waarop staat dat je tante wil dat na haar overlijden een bepaald waardevol stuk (bijvoorbeeld een kunstwerk of haar juwelen) naar jou gaat. Het is wel slordig geschreven, met doorhalingen en spelfouten. Om moeilijkheden te vermijden met andere familieleden zou je graag de juridische waarde van dit blaadje papier kennen. Want als het juridisch niets waard is, zou je het liever gewoon verscheuren om discussies met de rest van de familie te vermijden.
Belangrijk principe
Opdat een zogenaamd eigenhandig testament geldig zou zijn, moet het aan drie essentiële voorwaarden voldoen. Het testament moet
(1) volledig eigenhandig geschreven zijn en het moet
(2) gedateerd en
(3) ondertekend zijn.
Het is dus heel belangrijk dat naast de datum en de handtekening, het testament volledig met de hand geschreven is.
In potlood op een bierviltje?
Het speelt echter geen rol waarop je tante dit testament schreef. Dat kan bijvoorbeeld op een bierviltje zijn, de achterkant van een bankuittreksel of zelfs op meerdere halfvolle blaadjes. Verder is het ook niet belangrijk of dit geschreven is met een vulpen, een balpen of zelf in potlood. Ook als er schrijffouten in staan, letters vergeten zijn of zelfs letters of woorden geschrapt werden, maak dat het testament niet ongeldig. Uiteraard is wel vereist dat het testament leesbaar blijft. Anders is het testament minstens gedeeltelijk ongeldig.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier