Volstaat een sms om een overeenkomst te bewijzen?
Je verkoopt of verhuurt een onroerend goed. Een kandidaat laat je via sms weten te willen kopen of huren. Of je gaf een lening aan een vriend en deze bevestigt per sms het geleende bedrag te zullen terugbetalen. Volstaat deze sms als bewijs?
Het gebeurt maar al te vaak dat mensen via een sms allerhande zaken bevestigen. Moet je daar -als het gaat om een contract- genoegen mee nemen?
Niet altijd voldoende
Een sms vormt lang niet altijd een voldoende bewijs. Contracten boven de 375 euro moeten namelijk in principe worden bewezen met een geschrift. Dat moet voldoen aan een aantal voorwaarden (beide partijen moeten dat ondertekenen, het moet worden opgemaakt in evenveel exemplaren als er partijen zijn, enz). Een sms voldoet niet aan die voorwaarden.
Bovendien kan er discussie ontstaan over de authenticiteit van een sms. Wie zegt nu eenmaal dat de eigenaar van de telefoon waarmee het bericht verzonden is dat ook zelf stuurde.
Werk met een contract
Neem dan ook geen genoegen met alleen maar een sms. Vraag aan de andere partij dat een ‘echte’ overeenkomst wordt opgesteld. Voor een ontwerp van verkoopovereenkomst kan je terecht bij je notaris.
Het helpt soms
Toch betekent dit niet dat een sms sowieso niets waard is. Het wordt soms beschouwd als een begin van bewijs door geschrift. Aangevuld met andere bewijsmiddelen (zoals bijvoorbeeld getuigen of vermoedens) kan het wel een bewijs uitmaken.
Bovendien kan het eventueel ook gebruikt worden om aan te tonen dat de andere partij contractonderhandelingen die in een ver gevorderd stadium waren ten onrechte verbroken heeft. Denk dan ook twee keer na vooraleer je een sms stuurt aan een verkoper of verhuurder waarin je aangeeft in te willen gaan op zijn aanbod.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier