Vier rechten die je hebt bij een alcoholcontrole
Na op café een pintje te hebben gedronken, zet men je aan de kant voor een alcoholcontrole. Wat zijn je rechten? Mag je weigeren een ademtest te ondergaan?
Bij een alcoholcontrole wordt een ademtest gedaan. Is het resultaat van die test safe (S), dan mag je verder rijden. Is het resultaat positief (P) of A (alarm), dan moet je een ademanalyse ondergaan. Je moet dan opnieuw blazen om de precieze hoeveelheid alcohol te meten. Bij deze controles heb je een aantal rechten.
Een kwartier wachten
Eerst en vooral kan je vragen om een kwartier te mogen wachten vooraleer je een ademtest ondergaat. Dat kan nuttig zijn als je net iets alcoholisch hebt gedronken. Wordt direct een ademanalyse opgelegd, dan mag je eveneens een wachttijd vragen van 15 minuten. Heb je al een wachttijd gevraagd voor de ademtest, dan mag je die niet opnieuw vragen voor de ademanalyse.
Een nieuwe ademanalyse?
Ben je het niet eens met de resultaten van de eerste ademanalyse, dan mag je er een nieuwe vragen. Omgekeerd is dat niet het geval. Twijfelen de agenten over de eerste analyse die in je voordeel was, dan mogen ze je niet verplichten er een tweede te ondergaan.
Een derde analyse
Zijn de resultaten van de twee analyses te verschillend, dan kan je een derde analyse vragen.
Een bloedproef
Wijzen de ademanalyses op een alcoholgehalte van meer dan 0.8 promille in je bloed, dan heb je het recht om een bloedproef te vragen. De bloedproef gebeurt op jouw kosten als de overtreding erdoor bevestigd wordt.
Als je gecontroleerd wordt, mag je de ademanalyse niet weigeren. Doe je dat toch, dan beschouwt men het resultaat als positief en krijg je ineens een rijverbod van 6 uur. Je moet dan ook een boete betalen en je rijbewijs wordt ingetrokken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier