Test-Aankoop ten strijde tegen buitensporige schuldvorderingen

© BELGA

Test-Aankoop verzet zich tegen de soms buitensporige schuldvorderingen die mensen met een betalingsachterstand voorgeschoteld krijgen. Samen met het Steunpunt voor de Diensten Schuldbemiddeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest pleit de consumentenorganisatie voor een wetswijziging.

Mensen met een betalingsachterstand krijgen volgens Test-Aankoop al eens overdreven hoge kosten aangerekend door de schuldeiser. De organisatie geeft een voorbeeld waarbij een onbetaalde factuur van 52,88 euro plots een factuur van 218,94 euro werd omdat de schuldeiser boetes en nalatigheidsintresten aanrekende.

“Te veel speelruimte”

“Dit soort van voorbeelden zijn schering en inslag”, aldus Test-Aankoop. “Dat er kosten worden aangerekend, staat niet ter discussie. Laattijdige betalingen berokkenen nu eenmaal schade en die schade moet worden vergoed. Maar aan het buitensporige karakter van die kosten moet via de wet paal en perk worden gesteld”, klinkt het.

Volgens de consumentenorganisatie laat de huidige wet te veel speelruimte en kunnen leveranciers uitgebreide strafbedingen opnemen in hun voorwaarden. Test-Aankoop pleit samen met andere organisaties voor een bijsturing. Daarbij zou er bij een wanbetaling in eerste instantie maar een vergoeding van 7,50 euro mogen aangerekend worden. Als de schuld 15 dagen na de ingebrekestelling nog niet is vereffend, mag de schuldeiser wel extra kosten aanrekenen, maar binnen bepaalde contouren (bv. forfaitaire schadevergoeding van maximum 25 euro bij bedrag van minder dan 250 euro en van maximum 50 euro bij bedrag van meer dan 250 euro).

Test-Aankoop: “De termijn van 15 dagen geeft de schuldenaar de tijd om de factuur, die hij misschien is vergeten te betalen of niet heeft ontvangen, te vereffenen zonder buitensporige kosten. Ook wie de rekening wenst te betwisten of een afbetalingsplan wil vragen, krijgt zo de nodige tijd zonder dat de kosten meteen pieken. De 52,88 euro uit het eerder aangehaalde voorbeeld zou volgens deze regeling uiteindelijk 90 euro zijn geworden in plaats van 218,94 euro. Van meer dan vier keer zoveel tot nog geen twee keer zoveel”. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content