Test-Aankoop: ‘Handelsakkoord tussen EU en Canada heeft weinig voordelen voor de consument’
Test-Aankoop kan zich niet vinden in het CETA-handelsverdrag dat de EU met Canada wil afsluiten. “De beweringen dat het verdrag lagere prijzen zou teweegbrengen, zijn niet hard gemaakt”, klinkt het.
De consumentenorganisatie is er bovendien van overtuigd dat het verdrag de consumenten geen toegang geeft tot betere informatie in geval van aankopen of grensoverschrijdende geschillen. “Noch werd een einde gesteld aan het probleem van geoblocking”, gaat Test-Aankoop verder. Het roept daarom op het verdrag in zijn huidige staat te verwerpen en neemt op 20 september in Brussel deel aan de manifestatie “STOP TTIP & CETA”.
Sommige intenties zijn goed. “Zo voorziet het verdrag de wederzijdse erkenning van ‘goede praktijken’ inzake het vervaardigen van geneesmiddelen. Ook wordt binnen het verdrag voorzien dat beide partijen informatie zullen uitwisselen en elkaar zullen alarmeren bij problemen met geneesmiddelen of in het geval de voedselveiligheid in het gedrang komt”, stelt Test-Aankoop.
Weinig voordelen voor de consument
Toch voorziet het handelsakkoord weinig voordelen voor de consument, vindt de organisatie. “Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat CETA de consumentenprijzen zal verminderen. Anderzijds werd de kans niet gegrepen om het dagelijks leven van de consument te verbeteren: geen vermindering van de roamingtarieven, geen verbod op geoblocking en geen enkele vereiste naar informatie of geschillenregeling toe in geval van grensoverschrijdende aankopen. Daarenboven blijft ook de bescherming van persoonsgegevens in het geval van e-commerce en financiële diensten een heikel punt.”
#CETA schiet tekort naar bescherming van de consument toe https://t.co/59PiVqi49z pic.twitter.com/8nzG4TCPOj
— Simon November (@SNovember_TA) 17 augustus 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Test-Aankoop vindt het van “primordiaal belang” dat onze democratisch gekozen instellingen vrij zijn om nieuwe regels aan te nemen die de bescherming van de consument verhogen. “Met de CETA-onderhandelingen daarentegen worden reeds bestaande Europese normen, zoals het verbod om runderkarkassen chemisch te reinigen, afgezwakt.”
Vooral het geschillenbeslechtingsmechanisme stoot bij Test-Aankoop op veel verzet. “Via private rechtbanken kunnen buitenlandse ondernemingen -en alleen zij- overheden voor de rechter dagen als ze van mening zijn dat hun investeringen door overheidsbeleid in gevaar komen. Daarnaast kan het staten ontmoedigen om regels aan te nemen die ongunstig zijn voor private investeerders uit angst om vervolgd te worden en zware boetes te betalen. Waarom worden speciale juridische structuren op poten gezet om tegemoet te komen aan grote bedrijven en investeerders wanneer de bestaande juridische systemen van zowel Europa als Canada ruim voldoende zijn?”, werpt de organisatie op.
De manifestatie van Europese middenveldorganisaties vindt plaats op 20 september vanaf 17.00 uur in de Europese wijk. Daags nadien beslist de EU Raad over de ondertekening van CETA. (Belga/NS)
CETA, het Canadees-Europese handelsverdrag
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier