‘Salarispakket in IT-sector gemiddeld 9 procent gedaald’

HET VERLIES VAN AUTEURSRECHTEN doet de Belgische IT-sector pijn. © Getty Images
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De Belgische technologiebedrijven zijn er grotendeels in geslaagd de weggevallen auteursrechten te compenseren. Dat leert de 25ste Hudson Tech Reward Survey, die jaarlijks de salarispakketten van 38.843 Belgische bedienden in de sector bestudeert. Wouter Beuckels van HR-adviesbureau Hudson geeft tekst en uitleg.

Vorig jaar kende 23 procent van de techbedrijven een mediaanbedrag van 640 euro per maand aan auteursrechten toe aan hun personeel. Hoeveel daarvan konden de bedrijven compenseren, in euro?

WOUTER BEUCKELS. “Werkgevers hebben geprobeerd dat op te vangen met andere vergoedingen, zoals forfaitaire onkostenvergoedingen en maaltijdcheques. Die blijken vaak ontoereikend. Wanneer we kijken naar het totale salarispakket exclusief mobiliteit, is het verlies niet volledig gecompenseerd. Gemiddeld is er een daling van 9 procent van het bruto basissalaris. Dat verschil proberen bedrijven weg te werken met de bedrijfswagen of het mobiliteitsbudget.”

Hebben veel werknemers in de IT-sector een bedrijfswagen?

BEUCKELS. “Het percentage werknemers met een bedrijfswagen ligt in de technologiesector al jaren hoger dan algemeen op de Belgische markt. Ook het wettelijke mobiliteitsbudget dat pas sinds dit jaar mogelijk is, wint duidelijk terrein. Maar liefst 35 procent van de organisaties biedt dat budget aan. 75 procent van de techbedrijven geeft de mogelijkheid te kiezen voor milieuvriendelijke voertuigen. Van alle auto’s in de sector is nu 44 procent elektrisch of hybride.”

Zo’n 46 procent van de IT-werknemers kreeg een loonsverhoging boven op de index, tegenover 60 procent een jaar eerder.

BEUCKELS. “De bedrijven hadden minder marge om loonsverhogingen toe te kennen. De compensatiesystemen voor de auteursrechten zijn vaak duurder voor de werkgevers.”

Bekijk hieronder de toelichting van Wouter Breuckels in de studio van Kanaal Z.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content