Moet je als je ziek bent thuisblijven voor een controlearts?
Als je als werknemer ziek thuis blijft van je werk, heeft je werkgever het recht om een controlearts langs te sturen. Moet je dan altijd thuisblijven omdat die zou kunnen langskomen?
Werkgevers die het ziekteverzuim in hun bedrijf willen doen dalen, doen wel eens een beroep op een controlearts om na te gaan of hun werknemers wel echt ziek zijn. Wat moet je daarvan weten?
Wanneer kan hij komen?
De controlearts kan langskomen vanaf de eerste dag afwezigheid en zelfs voor je werkgever je medisch attest ontving. De controle kan gebeuren tijdens de ganse periode van arbeids-ongeschiktheid. Hou er rekening mee dat de controlearts ook kan langskomen buiten de normale werkuren (voor zover de uren waarop hij zich aanbiedt redelijk zijn) en zelfs in het weekend.
Moet je thuis blijven?
Meestal komt de controlearts langs bij je thuis of op de plaats waar je tijdens je ziekte verblijft (omdat bijvoorbeeld een familielid je verzorgt). Geef dat adres dan wel door aan je werkgever.
Als je van je behandelend geneesheer de woning niet mag verlaten, moet je thuis blijven (tenzij om bijvoorbeeld naar de dokter of apotheker te gaan om dringende geneesmiddelen). Als je het huis wel mag verlaten, kan er in het arbeidsreglement van het bedrijf waar je werkt of in een sectoriële cao een bepaling staan die je verplicht bepaalde uren thuis te zijn. Er kan instaan dat je maximaal 4 aaneengesloten uren (bijvoorbeeld van 9 tot 13 u) toch moet thuis blijven om een controlebezoek mogelijk te maken.
Gewaarborgd loon verliezen
Als je tijdens die uren toch afwezig bent riskeer je een sanctie. Meer bepaald wordt dit gelijkgesteld met het zich onttrekken aan een medische controle waardoor je je gewaarborgd loon verliest.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier