Mag je door het oranje licht rijden?

© BELGA
Jan Roodhooft Advocaat

Op het moment dat je een verkeerslicht nadert springt dit op oranje. Moet je in dat geval stoppen of mag je toch nog doorrijden?

Sommige autobestuurders denken wel eens dat het toegelaten is om snel nog wat gas bij te geven als een verkeerslicht op oranje springt. Maar is dat wel zo?

Oranje betekent stoppen

Als een verkeerslicht op oranje springt mag je de stopstreep of het verkeerslicht zelf niet meer voorbij rijden. Dat is alvast de regel. Hierop bestaat een uitzondering als je bij het aanspringen van het oranje licht zo dicht genaderd bent, dat je niet meer voldoende veilig kan stoppen. In dat geval mag je wel doorrijden. Je mag dan het kruispunt slechts oversteken op voorwaarde de andere weggebruikers niet in gevaar te brengen.

Het is dus niet toegelaten om als je verkeerslichten die van groen naar oranje overgaan nadert, gas bij te geven of constant door te rijden en niet af te remmen.

Knipperend oranje licht

Het kan ook gebeuren dat de verkeerslichten een knipperend oranjegeel licht geven. In dat geval mag je wel voorbij het licht rijden. Je moet dan rekening houden met de borden die de voorrang regelen en met de voorrangsregels en extra voorzichtig zijn.

Wat riskeer je?

Rijd je toch door een oranje licht terwijl dat niet mocht, dan bega je een overtreding van de tweede graad. De politie zal je een onmiddellijke inning voorstellen van 110 euro. Betaal je niet en komt de zaak uiteindelijk voor de politierechtbank, dan riskeer je een hogere boete.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content