Huwelijksvermogensrecht wordt vernieuwd
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) stelt vrijdag een nieuw juridisch kader voor gehuwden voor aan de ministerraad. Dat meldt De Tijd.
Een wetsvoorstel dat onder leiding van Kamerlid Sonja Becq (CD&V) samen met Sarah Smeyers (N-VA), Carina Van Cauter (Open Vld) en Philippe Goffin (MR) werd uitgewerkt over het nieuwe huwelijksvermogensrecht, zal voor vier vaak voorkomende situaties een wereld van verschil maken.
Ten eerste zullen in nieuw samengestelde gezinnen de echtgenoten elkaar binnenkort volledig kunnen onterven ten voordele van hun eigen kinderen. Ten tweede kan een ex-partner de toekomst van een bedrijf niet meer dwarsbomen. Mensen die na een scheiding niet willen delen met hun voormalige partner, moet dat al in zijn huwelijkscontract vastleggen. Kinderloze echtgenoten tenslotte zullen meer van elkaar erven.
Volgens Becq biedt de modernisering van het huwelijksvermogensrecht ‘meer keuzevrijheid, en ook meer keuze voor solidariteit’. Als voorbeeld geeft ze het stelsel van scheiding van goederen dat vaak door zelfstandigen en vrije beroepers wordt gekozen, om partners te beschermen voor eventuele schulden.
‘Wie omwille van een zelfstandige activiteit kiest voor het stelsel van scheiding van goederen, krijgt de optie om meer solidariteit in te bouwen. Op deze manier kunnen de partners ervoor kiezen om van de zogenaamd ‘koude uitsluiting’ toch een ‘warme omhelzing’ te maken’, zegt ze.
‘We passen de regels van het huwelijksvermogensrecht uit de tijd van Napoleon aan aan de moderne tijd’, zegt mede-indiener Carina Van Cauter. ‘Uiteraard blijven de drie huidige stelsels – het wettelijke, gemeenschappelijke en de scheiding van goederen – bestaan, maar binnen elk stelsel brengen we wijzigingen aan die de partners meer zekerheid en een betere bescherming geven in geval van een scheiding of bij overlijden.’
Het gaat om de tweede fase van de update van het familierecht waar het parlement al enkele jaren aan werkt. Afgelopen zomer werd al een wetsvoorstel onder leiding van Van Cauter met een nieuw wettelijk kader voor het erfrecht goedgekeurd. De bedoeling is dat beide nieuwe regelingen op 1 september 2018 ingaan.