Huwelijkscontract met keuzebeding: Hoe vermijd je dat de rekeningen geblokkeerd worden?
Een keuzebeding in het huwelijkscontract is zowel op praktisch als fiscaal vlak een echte aanrader. Een belangrijk nadeel in de praktijk is dat alle rekeningen daardoor soms meerdere maanden geblokkeerd blijven. Hoe kan je dat vermijden?
Wat is een keuzebeding?
Een keuzebeding is een clausule in je huwelijkscontract waardoor de langstlevende echtgenoot kan kiezen welke goederen hij zich uit de zogenaamde huwelijksgemeenschap toe-eigent bij het overlijden van zijn partner. Hij kan dat dan doen in functie van zijn noden en behoeften op dat ogenblik. Er moet daarvoor uiteraard wel een gemeenschappelijk vermogen zijn. Dat is het geval wanneer je gehuwd bent onder bijvoorbeeld het wettelijke stelsel.
Aan elke keuze is tevens een verschillend fiscaal plaatje verbonden, wat uiteraard ook zal meespelen bij het maken van je keuze. Let wel, op wat de langstlevende boven de helft van de huwelijksgemeenschap verkrijgt, moet hij in principe wel erfbelasting betalen.
Rekeningen geblokkeerd bij overlijden
Als één van de echtgenoten overlijdt, worden de rekeningen geblokkeerd. Je moet dan aan de notaris een akte van erfopvolging vragen om deze rekeningen te deblokkeren. Het kan wel meerdere weken duren vooraleer je een akte van bekendheid krijgt. Dat komt omdat de notaris een aantal zaken moet checken. Vaak is dat op zich al heel vervelend, aangezien niemand nog veel cash in huis heeft. Maar als er een keuzebeding in het huwelijkscontract staat, moet ook eerst een keuze gemaakt worden door de langstlevende echtgenoot. Pas nadat die keuze is gemaakt, kan de notaris een akte van erfopvolging opmaken. In de praktijk stellen we vast dat rekeningen soms maanden geblokkeerd blijven, omdat de langstlevende niet weet wat hij of zij kan kiezen via dat keuzebeding.
Hou het eenvoudig
Om dergelijke toestanden te vermijden is het aan te raden om een eenvoudig, maar ruime keuzebeding in het huwelijkscontract in te lassen. Een keuzebeding die de grote van een A4 heeft en waarbij de langstlevende à la carte kan kiezen is ideaal. De langstlevende kan dan snel kiezen wat hij wil en eventueel nog eens vlug checken bij een notaris of estate planner wat de fiscale gevolgen zijn van die keuze.
In de praktijk stellen we meer en meer vast dat sommige keuzebedingen heel complex en technisch zijn en zelfs vaak het formaat van een klein boekje aannemen. Vaak gaat het dan om zogenaamde keuzebedingen onder last met allerlei toeters en bellen. Hier is het voor een leek onmogelijk om te weten wat hij kan kiezen, zodat het vaak meerdere maanden duurt voor er een keuze kan gemaakt worden en al die tijd de rekeningen geblokkeerd blijven.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier