Geen gordel aan. Ben je altijd in fout bij een ongeval?
Je vergat je autogordel aan te doen en raakt betrokken bij een verkeersongeval. Riskeer je in dat geval zelf aansprakelijk te zijn voor je schade ook al was een andere bestuurder in fout?
Nog steeds dragen heel wat bestuurders geen gordel als ze in de auto zitten. Dit gebeurt vooral bij korte ritten en bij ritten waar traag wordt gereden. Gemiddeld worden hiervoor in België dagelijks zowat 300 boetes uitgeschreven.
Het is een verplichting
Je gordel dragen in een auto is een wettelijke verplichting. Die geldt zowel voor passagiers die op de voor- als de achterzetels plaatsnemen. Op die regel bestaan een beperkt aantal uitzonderingen. Zo moet je je gordel niet dragen als je achteruit rijdt. Je moet hem al evenmin dragen als je een vrijstelling hebt om een medische reden.
Je riskeert een boete
Hou je je niet aan deze spelregels dan riskeer je een boete. De minimale boete als je je gordel niet draagt bedraagt 110 euro voor volwassenen. Als je kind niet correct is vastgemaakt in de auto bedraagt de boete zelfs 165 euro.
Wat met je aansprakelijkheid?
Word je het slachtoffer van een ongeval waarvoor je niet aansprakelijk bent, dan verlies je door het niet dragen van de gordel niet al je rechten. Toch kan je als je lichamelijke letsels hebt wel eens een lagere schadevergoeding krijgen. Dat is zo als er een oorzakelijk verband is tussen het niet dragen van de gordel en je letsels.
Als met andere woorden kan worden aangetoond dat je letsels zwaarder zijn of werden veroorzaakt omdat je de gordel niet droeg riskeer je zelf op te draaien voor een deel van je schade.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier