Een testament met fiscale optimalisatie
Mag je een testament opmaken met meerdere mogelijkheden, zodat de erfgenamen de fiscaal interessantste oplossing kunnen kiezen als je zou overlijden?
Je zou graag een testament opmaken, zodat je partner bij je overlijden kan kiezen voor die oplossing die zowel inzake comfort als inzake fiscaliteit voor hem de beste keuze is. Kan dat via een testament en hoe pakt je dat het best aan?
Testament met keuze
Je mag inderdaad een testament opmaken met meerdere keuzemogelijkheden. Zo’n ‘keuzelegaat’ is in principe geldig en kan betrekking hebben op zowel gemeenschappelijke als op eigen goederen bij gehuwden.
Praktijkvoorbeeld
Je kan bijvoorbeeld een stuk van je vermogen via testament nalaten aan je partner, die dat stuk dan zelf kan opvullen met goederen naar keuze. Zo kan je je partner bijvoorbeeld laten kiezen voor 1 tot 100 procent van de gezinswoning, naargelang van wat voor hem/haar op het moment van je overlijden de meest comfortabele en/of de meest fiscaalvriendelijke oplossing is.
Ook voor de fiscus is dat geen enkel probleem, aangezien een testament op de fameuze witte lijst staat en dus niet onder de antimisbruikbepaling valt.
Voordelen
Een keuzelegaat aan de partner lijkt dus voor een stuk op een zogenaamd keuzebeding in het huwelijkscontract. Maar het voordeel van een keuzelegaat is echter dat het op alle goederen uit de erfenis kan slaan en dus niet alleen op goederen uit het gemeenschappelijk vermogen.
De partners hoeven ook niet gehuwd te zijn en een testament is in tegenstelling tot een huwelijkscontract steeds eenzijdig herroepbaar.
Nadeel
Een nadeel is uiteraard dat je bij een testament steeds moet nagaan of het voorbehouden deel van de reservataire erfgenamen (bijvoorbeeld de kinderen) niet aangetast is.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier