Een proces-verbaal betwisten doe je zo
Je krijgt een proces-verbaal in de bus waarin gezegd wordt dat je een verkeersovertreding beging. Je bent het er niet mee eens. In dat geval kan je het PV betwisten. Hoe ga je daarbij te werk?
Je kan een proces-verbaal van de politie in de bus krijgen als je een verkeersovertreding beging (bijvoorbeeld een snelheidsovertreding of een verkeerd inhaalmaneuver). Was je op het moment van de feiten niet op die plaats, beging je naar jouw mening geen overtreding of heb je andere tegenargumenten, dan wil je het PV allicht betwisten.
Hoe vecht je het aan?
Bij het proces-verbaal zit een antwoordformulier. Via dit formulier kan je de overtreding betwisten of kan je je opmerkingen geven. Stuur dit proces-verbaal zo snel als mogelijk terug en dit uiterlijk twee weken na de ontvangst ervan. De Procureur des Konings beslist vervolgens of de zaak al dan niet geseponeerd wordt. Hij kan je ook een minnelijke schikking voorstellen of de zaak voor de politierechtbank brengen.
Welke argumenten kan je gebruiken
Het proces-verbaal heeft een bijzondere bewijswaarde. Het is meer waard dan jouw ‘woord’ en heeft bewijswaarde tot bewijs van het tegendeel. Je kan het proces-verbaal aanvechten met ‘alle middelen van recht’. Zo kan je bijvoorbeeld foto’s gebruiken, verklaringen van getuigen die jouw versie van de feiten bevestigen, enzovoort.
Naast het betwisten van de feiten op zich kan je ook verzachtende omstandigheden inroepen zoals bijvoorbeeld een gebrek aan signalisatie. Krijg je het PV maar maanden na de feiten in de bus, dan kan je aangeven dat je rechten van verdediging geschonden zijn. Het heeft weinig zin het PV te betwisten als je eigenlijk geen redenen hebt om het te betwisten.
Je kan hulp vragen
Als je een rechtsbijstandsverzekering hebt bij je autoverzekering kan je soms hun hulp vragen om het PV te betwisten. Lees je polis er op na.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier