Een haag of boom op de perceelgrens: wie snoeit?
Tussen je perceel grond en dat van je buur staat een haag. Of vlakbij de perceelgrens staat een boom. Wie moet de haag en overhangende takken snoeien? Mag je daarvoor over het perceel van je buur gaan?
Hagen en bomen die tegen de perceelgrens staan kunnen aanleiding geven tot discussies tussen buren. Door te weten wat je rechten en plichten zijn, kan je dergelijke betwistingen tot een minimum beperken.
Gemeenschappelijke haag
Een haag die geplant is op de scheidingslijn tussen twee percelen grond, wordt als gemeenschappelijk beschouwd. Bij zo’n gezamenlijke haag moet elke buur in principe zijn kant van de haag onderhouden en snoeien. Je kan daarbij met je buur afspreken hoe hoog je de haag laat groeien. Hou er rekening mee dat er een gemeentelijke reglement kan bestaan dat bepaalt hoe hoog de haag maximaal mag zijn.
Een haag van één
Staat de haag op je eigen perceel, dan is het snoeiwerk van beide kanten daarvan voor jou. Moet je om de haag te kunnen snoeien op het erf van je buur kunnen, dan heb je dat recht. Vraag je buur om toelating vooraleer je zijn perceel grond betreedt. Op die manier vermijd je discussies.
Overhangende takken
Hangen er takken van een boom van je buur over de perceelgrens, dan mag je ze niet zomaar zelf afzagen. Als je buur het daarmee eens is, mag dit wel. Weigert je buur de takken af te doen en is hij niet akkoord dat jij het doet, dan kan je naar de vrederechter stappen.
Ga je toch over tot het snoeien van de takken zonder de toestemming van je buur te hebben, dan kan je buur van jou een schadevergoeding vragen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier