Drie zaken waar je moet op letten voor je met andermans auto rijdt
Na een eindejaarsfeestje heeft een vriend of collega te veel gedronken. Hij vraagt je om hem met zijn wagen naar huis te brengen. Waarop moet je dan letten?
Vooraleer je als ‘BOB’ met andermans wagen rijdt neem je maar beter enkele voorzorgsmaatregelen in acht. Doe je dat niet dan riskeer je dat dit je duur te staan komt. Je kan een boete krijgen en soms zelfs opdraaien voor de schade bij een ongeval.
Wie is de eigenaar?
Vraag vooreerst na wie de eigenaar is van de wagen waarmee je collega of vriend je wil laten rijden. Is dat je collega of vriend zelf dan stelt er zich op dat vlak alvast geen probleem. Gaat het om de auto van diens partner dan neem je beter geen plaats achter het stuur. Je bent dan namelijk niet zeker dat de eigenaar het daar ook mee eens is.
Hetzelfde geldt als het gaat om een bedrijfswagen. De kans bestaat dan immers dat de werkgever van je vriend hem verbood anderen met de wagen te laten rijden.
Is er een verzekering?
Kijk ook na of de wagen wel verzekerd is. Ga na of er een groene kaart in de wagen aanwezig is en of die nog geldig is. Als dat niet het geval is, is het al eveneens uit den boze plaats te nemen achter het stuur. Als je dat toch doet riskeer je een boete. Je riskeert bij een verkeersongeval waarvoor je aansprakelijk bent ook op te draaien voor de schade.
Is de wagen gekeurd?
Rij ook niet rond met een wagen die niet gekeurd is. Kijk na of er een nog geldig keuringsbewijs van het voertuig in de wagen ligt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier