Prijsverschil tussen vaste en variabele energiecontracten wordt groter
De prijzen voor gas en elektriciteit zijn in oktober gedaald tegenover de maand eerder, blijkt uit gegevens van energieregulator CREG. Die roept consumenten op om hun contract te vergelijken met de aanbiedingen van het moment. Mogelijk is een variabel contract de interessantste optie.
Energieleveranciers laten consumenten de keuze tussen een vast tarief dat een tijd – doorgaans een jaar – vastgeklikt wordt, of een variabel tarief dat maandelijks of driemaandelijks wordt aangepast aan de evolutie op de markt.
De CREG vergeleek de aanbiedingen van de leveranciers in oktober en stelde een algemene prijsdaling vast, maar sterker bij de variabele contracten dan bij de vaste contracten.
“Het goedkoopste vaste contract voor gas was 37 procent duurder dan het goedkoopste variabel contract”, zegt Laurent Jacquet van de CREG. “In de vorige maanden bedroeg dat verschil 20 procent.” Voor elektriciteit is er een verschil van 30 procent tussen vast en variabel.
Jacquet roept consumenten op om na te gaan welk tariefplan ze hebben. Als het niet bij de goedkoopste van de markt is, kan het interessant zijn om over te stappen naar een variabele formule. De CREG merkt op dat op korte termijn geen aanzienlijke prijsstijgingen worden verwacht.
Het aandeel vaste contracten is gestaag toegenomen sinds de energiecrisis van 2022, toen de leveranciers er een tijdje vrijwel geen vaste formules meer aanboden. Volgens de CREG heeft momenteel 25 tot 30 procent een vast contract.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier