Pensioengolf zorgt voor massa vacatures bij spoorwegen
Een pensioengolf rolt over de spoorwegen: tegen 2025 gaat de helft van de 30.000 medewerkers op pensioen. NMBS en Infrabel zijn daarom continu op zoek naar nieuwe werknemers. Vooral treinbestuurders en -begeleiders blijken een zeldzaam ras. Met een ‘Job Experience Day’ hoopt de NMBS een aantal van hen aan boord te halen.
De NMBS en Infrabel worstelen met een omgekeerde leeftijdspiramide, met veel spoormannen en -vrouwen die de komende jaren met pensioen gaan. Die worden niet allemaal vervangen, maar toch moeten de spoorwegen jaarlijks op zoek naar duizenden vervangers zodat onze treinen kunnen blijven rijden.
Dit jaar alleen al ging de NMBS op zoek naar 1.550 nieuwe mensen, waarvan er al 1.250 zijn aangeworven. De spoorwegmaatschappij is dus nog zoek naar driehonderd werknemers. Het probleem is dat heel wat van die functies knelpuntberoepen zijn, met name technici maar ook treinbestuurders en treinbegeleiders. Vooral in Vlaanderen stuit de NMBS op een krappe arbeidsmarkt. ‘Alle bedrijven vissen er in dezelfde vijver. Maar uiteindelijk vinden we ze wel’, aldus HR Rail-woordvoerster Kim Buggenhout.
Voor dit jaar zoekt de NMBS nog een honderdtal treinbestuurders en zo’n tachtig treinbegeleiders, overwegend Nederlandstalig (95 Nederlandstalige treinbestuurders en 70 Nederlandstalige treinbegeleiders). In 2018 zoekt de NMBS nog zowat driehonderd bestuurders en 150 treinbegeleiders.
Flexibiliteit
Daarom organiseert de NMBS vrijdag in Brussel-Zuid en zaterdag in Antwerpen-Centraal voor kandidaat-treinbestuurders en -treinbegeleiders een eerste ‘Job Experience Day’. Op een trein kunnen kandidaten voor het eerst proeven van de job. Ze horen er van echte treinbegeleiders hoe hun job er uitziet, maken de vertrekprocedure mee of kunnen een aankondiging doen in de trein. Kandidaat-bestuurders maken kennis met een locomotief en kunnen in een treinsimulator een ritje maken.
De grote flexibiliteit bij het spoor is één van de redenen dat treinbestuurders en -begeleiders niet voor het rapen liggen. ‘Het is geen nine-to-fivejob. Ze werken vaak heel vroeg of heel laat en ook in het weekend’, klinkt het bij HR Rail.
Omgekeerd is de verloning niet min: het basisloon van een startende treinbestuurder bedraagt netto 1.700 euro, voor een startende begeleider is dat 1.590 euro netto. Maar door de premies voor hun onregelmatige uurroosters loopt dit vlug sterk op. In het geval bijvoorbeeld van twee zaterdagen en twee zondagen en 40 nachturen per maand stijgt dat startersloon naar 1.900 à 2.400 euro netto. Dat is voor treinbegeleiders inclusief hun tweetaligheidstoelage. Bovendien krijgen ze een statutair contract.