Hoe succesvol sparen voor je pensioen? 4 wetenschappelijk ondersteunde tips
Op basis van een psychologisch onderzoek ‘de marshmallow-test’ uit 1960 hebben twee Amerikaanse financiële experts vier wetenschappelijk ondersteunde tips uitgewerkt om te sparen voor je pensioen.
In 1960 introduceerde Walter Mischel de ‘marshmallow-test’. De psychologische test onderzocht of kleuters konden weerstaan aan verleidingen als hen een beloning op een latere tijdstip werd beloofd.
Tijdens de test kregen deelnemende kinderen één marshmallow aangeboden. De wetenschappers beloofden de jongelingen een tweede zoetigheid als ze het snoepje een kwartier lang niet beroerden. Na afloop bleek dat 70 procent van de kinderen niet aan de verleiding kon weerstaan.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Enkele decennia later namen de onderzoekers opnieuw contact op met de toenmalige testpersonen om hun huidige situatie te analyseren. Wat bleek: diegene die in het verleden die de marshmallow lieten liggen waren over de grote lijnen succesvoller, haalden betere schoolresultaten en hadden een gezondere levensstijl.
Volgens Mischel is de test relevant voor verschillende aspecten van het leven. Twee financiële experts van Learnvest namen de proef op de som en onderzochten of ze met behulp van de test enkele tips konden geven met betrekking tot pensioensparen.
1: Visualiseer jezelf terwijl je geniet van de toekomstige beloningen
Eén van de belangrijkste reden waarom de kinderen zo snel toegaven aan de verleiding was omdat ze niet aan de toekomst dachten. “Ze hadden geen voeling met hun toekomstige zelf die met wat geduld twee snoepjes zou krijgen”, vertelt één van de onderzoekers.
Uit een onderzoek van de universiteit van Stanford blijkt dat wanneer volwassen aan hun toekomstbeeld denken, zij die persoon zien als een vreemd iemand.
Dat verklaart waarom we ons soms zo gemakkelijk distantiëren van onze gepensioneerd leven.
“Pensioen is een zeer abstract idee dat niet resoneert met de emotionele delen van de hersenen die ons motiveren tot actie”, verklaart klinisch psycholoog, Brad Klontz.
Zo liet een studie uitgevoerd in 2011 uitschijnen dat volwassen bereid waren om tot 30 procent meer te sparen voor hun pensioen als ze aan de hand van een avatar geconfronteerd werden met een oudere versie van zichzelf.
“Des te levendiger je een toekomstbeeld kunt vormen, des te meer je zal sparen voor later”, vertelt Klontz.
2: Vermijd verleidingen
“Tijdens de marshmallow-test was het voor de kleuters zeer moeilijk om aan de verleiding te weerstaan omdat het snoepje voor hun neus lag”, schrijft Mishel in zijn onderzoek. Wanneer de onderzoekers tijdens de test de marshmallow onder een dienblad plaatsten, uit het zicht van de kinderen, konden zij gemakkelijker ‘neen’ zeggen.
Zo kan je ook volgzamer voor je pensioen sparen als je een bepaald deel van je geld buiten het zicht houdt. “Zet het geld niet op een rekening die je dagelijks gebruikt, maar plaatst het op een afzonderlijke rekening die je zelden benut”, vertelt één van de experts.
“Als je geld opzij zet voor je het op je zichtrekening plaatst, zal je het niet in rekenschap nemen wanneer je iets koopt”, aldus Klontz.
3: Wees tevreden met wat je hebt
De kinderen die zich tijdens de test konden weren tegen de zoete verleidingen, legden de focus op de positieve zaken in hun directe omgeving. Voor de start van het experiment hebben de onderzoekers één groep bij hen genomen en samen met de kinderen vrolijke herinneringen opgerakeld.
“De kinderen die werden blootgesteld aan positieve gedachten, waren in staat om de marshmallow gemiddeld tien minuten te laten liggen”, staat in het onderzoek van Mishel.
Uit een onderzoek van de Universiteit van Northeastern blijkt dat bij de participanten die positieve herinneringen ophaalden 12 procent meer dan de andere deelnemers afstand namen van een schenking van 55 dollar als ze drie maand later 85 dollar kregen.
“Het is gemakkelijk om te blijven kopen, maar de sleutel tot succesvol sparen is denken aan de zaken die je reeds hebt in plaats van de focus te leggen op wat je nog wilt kopen”, vertelt CFP bij CMP Financial Planning in Ohio, Christina Povenmire.
4: Beloon jezelf
Jezelf af en toe belonen is een ideale hulpmiddel om je doelstellingen te halen, maar overdrijf hier niet mee.
“Jezelf voortdurend zaken ontkennen heeft een averrechts effect. Iedereen moet zichzelf toelaten om een deel van zijn of haar budget aan zichzelf te besteden“, zegt Povenmire in een interview met Learnvest. (NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier