Fitch: ‘Hervorming­ pensioen gaat niet ver genoeg’

Karine Lalieux
Karine Lalieux © Belga Image
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

“De aangekondigde pensioenhervorming zal de druk van de vergrijzingskosten op de Belgische overheidsfinanciën niet verlichten”, schrijft de kredietbeoordelaar Fitch in een nota.

Fitch heeft België op de radar. In februari bevestigde het agentschap onze kredietrating op AA-, maar zonder maatregelen dreigt deze zomer een ratingverlaging. “Er zitten maatregelen in het pakket om de kosten te drukken, maar die worden tenietgedaan door de verhoging van het minimumpensioen, waarover eerder al een beslissing werd genomen. Het gaat om maatregelen als de pensioenbonus voor wie niet vervroegd op pensioen gaat, strengere voorwaarden voor de toegang tot het minimumpensioen en een plafond op de groei van sommige ambtenarenpensioenen.”

Fitch meent dat “de politieke fragmentatie” inspanningen om de hoge en stijgende overheidsschuld te verlichten, in de weg staat. Het agentschap noemt een lange politieke stilstand na de verkiezingen van 9 juni als belangrijkste risico. “De peilingen tonen dat de steun voor de huidige coalitie verzwakt en de steun voor populistische partijen toeneemt. Meer polarisatie maakt het moeilijker om een begrotingsbeleid uit te stippelen.” Een lagere kredietrating maakt het duurder om te lenen op de internationale markten.

Fitch rept niet over de hervorming van het ziektepensioen die minister van Pensioenen, Karine Lalieux (PS), aankondigde samen met haar collega’s Frank Vandenbroucke (Vooruit), minister van Sociale Zaken, en Petra De Sutter (Groen), minister van Ambtenarenzaken.

Langer werken levert vanaf 2025 pensioenbonus op

De maatregel die het meest in het oog springt in de recent goedgekeurde pensioenhervorming, is een pensioenbonus voor al wie één tot drie jaar langer werkt dan de vroegste pensioendatum. Vanaf juli kunnen mensen zo’n pensioenbonus beginnen op te bouwen, maar ze mogen niet voor 1 januari 2025 met pensioen gaan.

De bonus komt als een eenmalig bedrag op de rekening, tenzij de werknemer expliciet voor een maandelijkse rente kiest. Langer werken levert het meeste op voor mensen met een ‘lange loopbaan’ van minstens 43 jaren. Mensen met een lange loopbaan die voltijds blijven werken, bouwen per jaar 11.325 euro pensioen bonus op. Voor wie slechts een gewone loopbaan of 42 loopbaanjaren op de teller heeft, levert voltijds doorwerken in het eerste jaar 3.775 euro op. Voor het tweede jaar komt daar een bonus van 7.550 euro bij en voor het derde jaar 11.325 euro. Dat zijn nettobedragen.

De som van de pensioenbonus met uw wettelijk en aanvullend pensioen mag niet meer bedragen dan 7.969,68 euro bruto per maand. Als de som toch boven het plafond uitkomt, wordt het bonusbedrag beperkt. Eventuele uitkeringen in het kader van het individuele pensioensparen tellen niet mee voor het bonusplafond. Uiterlijk in juli zal er een simulatie op mypension.be mogelijk zijn. Naast de pensioenbonus zijn er ook strengere voorwaarden voor het minimumpensioen goedgekeurd en een afzwakking van de aanpassing van de ambtenarenpensioenen aan de stijgende welvaart, de zogenoemde perequatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content