Dit verandert er in augustus

kalender © istock

Iedere maand verandert er wel iets. In augustus is dat niet anders. Een overzicht.

Minimumpensioenen zelfstandigen en werknemers gelijkgeschakeld

De minimumpensioenen voor zelfstandigen en werknemers worden op 1 augustus volledig gelijkgeschakeld. Het gaat hier om het minimumpensioen na een volledige loopbaan van 45 jaar.

Een minimaal gezinspensioen voor zowel werknemers als zelfstandigen ligt vanaf vandaag – maandag 1 augustus – op 1.460,45 euro, voor alleenstaanden op 1.168,73 euro en het overlevingspensioen op 1.150,35 euro.

Ook kinderen met diabetes krijgen nieuwe pleister terugbetaald

Kinderen en adolescenten met diabetes type 1 krijgen vanaf 1 augustus ook de sensorpleisters terugbetaald waarmee ze hun glucosegehalte kunnen meten. Hierdoor zullen de kinderen veel minder vingerprikjes moeten ondergaan.

Eerder was al de terugbetaling van de sensorpleisters, waarin een piepklein naaldje of sensor zit waardoor het glucosegehalte kan worden afgelezen met een toestel, voor volwassenen goedgekeurd. Dat betekent dat België een van de weinige landen is waar de pleisters door de overheid worden terugbetaald.

De terugbetaling is goed nieuws voor de 3.100 kinderen in ons land die worden getroffen door diabetes type 1, een auto-immuunziekte die vooral kinderen treft. De pleister betekent dat ze niet langer in hun vinger moeten worden geprikt om hun suikerwaardes te meten. Nu moeten ze dat verscheidene malen per dag doen. Ze kunnen de sensoren verkrijgen bij hun bezoek aan hun diabetescentrum.

Niet iedereen zal de sensoren kunnen gebruiken. Er geldt een minimumleeftijd voor het gebruik van de pleisters van vier jaar. Sommige mensen reageren ook allergisch. De vingerprik verdwijnt ook niet helemaal: bij sterk wisselende glucosewaarden zal toch nog moeten worden geprikt. Minister Maggie De Block vroeg bij de aankondiging ook nog wat geduld.

De diabetescentra zullen niet iedereen in augustus sensoren kunnen bezorgen. Patiënten en hun ouders moeten ook opgeleid worden in het gebruik van de sensorpleisters. Het Riziv raadt patiënten dan ook aan te wachten tot hun volgende afspraak in het diabetescentrum.

Enkele banken verlagen de spaarrente

Moneyou, een van de prijsbrekers op de Belgische markt, verlaagt op 2 augustus de brutorente op zijn niet-gereglementeerde spaarrekening van 0,96 procent naar 0,76 procent. Na aftrek van 27 procent roerende voorheffing blijft er nog 0,55 procent netto over voor de spaarders. Ook op de gereglementeerde spaarboekjes van Moneyou zakt de rente (Flex Sparen) of de getrouwheidspremie (Plus Sparen) vanaf dinsdag met 0,2 procentpunt.

Er lieten nog twee andere banken weten dat spaarders minder vergoeding krijgen. AXA Bank verlaagt de rentes voor de St@rt2bank-spaarrekeningen. De basisrente op de St@rt2bank Spaarrekening zakt van 0,3 naar 0,2 procent. De getrouwheidspremie blijft 0,1 procent. Voor de St@rt2bank Spaar Fidelity is de basisrente voortaan gelijk aan het wettelijke minimum van 0,01 procent en de premie zakt van 0,45 naar 0,35 procent. Het kleinere CPH Banque snoeit op zijn beurt in de tarieven van verschillende spaarproducten.

Speciaal belastingregime deeleconomie nog niet voor vandaag (of morgen)

Wie via de deeleconomie een centje wil bijverdienen zou vanaf 1 augustus slechts 10 procent belastingen betalen op die inkomsten zolang hij niet meer dan 5.000 euro per jaar verdient. Aanvankelijk werd het speciaal belastingregime zelfs een maand vroeger (juli) gepland. Maar het wordt dus later, en mogelijk blijft het wachten tot het eind van het jaar. Reden? De regeringpartners moeten de erkenningscriteria nog in een koninklijk besluit gieten. Zo moet de fiscus onder meer het platform erkennen om in aanmerking te komen voor het specifieke belastingregime. En dan blijft er nog het advies van de Raad van State.

Lokale DIV-kantoren om je wagen in te schrijven minder vaak open

Voortaan hebben de lokale kantoren van de Directie Inschrijvingen Voertuigen (DIV) andere openingstijden. Dat betekent dat ze één dag per week hun deuren sluiten. Op andere dagen zijn de kantoren toegankelijk in de voormiddag van 8.30 u tot 12.00 uur, en in de namiddag van 13.00 uur tot 15.45 uur. De beperktere openingstijden komen er doordat eigenaars er steeds vaker voor kiezen om hun voertuig (al dan niet tweedehands) digitaal in te schrijven via WebDIV. De negen lokale DIV-kantoren in ons land bevinden zich in Oostende, Gent, Kontich, Alken, Luik, Neufchâteau, Namen, Charleroi en Eupen. Op de dag dat een kantoor de deuren sluit, kun je wel terecht in de naburige provincie. Zo sluit bijvoorbeeld Gent op woensdag en Oostende op vrijdag.

(Belga/BO/IDW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content