Belgische werknemers in Nederland krijgen twee jaar geen pensioen
Belgen die hun hele carrière in Nederland gewerkt hebben en op hun 65ste met pensioen gaan, krijgen twee jaar lang geen pensioen. Dat komt doordat de pensioenleeftijd in Nederland hoger ligt dan in België. Een uitkering om die twee jaar te overbruggen, is geschrapt.
Belgische werknemers kunnen op hun 65ste met pensioen gaan, terwijl hun Nederlandse collega’s twee jaar langer moeten werken. Dat betekent dat Belgen die hun hele carrière in Nederland gewerkt hebben, pas vanaf hun 67ste recht hebben op een Nederlandse pensioen.
Om die twee jaar te overbruggen, kregen ze tot voor kort een uitkering van de Belgische staat, ook al hadden ze geen rechten opgebouwd in ons land. Maar onder druk van Europa heeft ons land die regeling bijgeschaafd, schrijft De Morgen. Momenteel werken zo’n 40.000 Belgen in Nederland.
Overbrugging geschrapt
De hervorming werd al voorbereid onder de regering-Di Rupo en kreeg het fiat van de sociale partners. De regering-Michel heeft de regeling goedgekeurd. Maar door die hervormingen verliezen Belgische werknemers met een carrière in Nederland nu twee jaar lang hun inkomen.
Ook wie voor zijn 65ste werkloos, ziek of invalide werd, kon een Belgische uitkering krijgen. Die wordt stopgezet wanneer de uitkeringsgerechtigde de pensioenleeftijd bereikt, op zijn 65ste dus. Ook die mensen moeten twee jaar wachten voor ze een Nederlandse pensioenuitkering krijgen.
“Dit is een reëel probleem en daar moet spoedig een oplossing voor komen”, reageert Tony Van Der Steen, federaal ombudsman voor pensioenen in de krant.
Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt roept minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) op die situatie recht te zetten. “Het meest logische lijkt me dat de Belgische ziekte- of werkloosheidsuitkering wordt verlengd”, klinkt het.
Ook Belgen die in Frankrijk werken, dreigen in de problemen te komen. Daar wordt de pensioenleeftijd in 2023 opgetrokken, terwijl die in ons land pas in 2030 stijgt naar 67 jaar. In Duitsland stijgt de pensioenleeftijd een jaar later. (NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier