Almaar meer jongeren doen aan pensioensparen
De banken zien zowel de inleg als het aantal contracten voor pensioensparen toenemen. Vooral Belgen jonger dan 30 jaar kloppen massaal aan bij de bank om aan pensioensparen te doen.
Uit een rondvraag van De Standaard blijkt dat pensioensparen almaar populairder wordt in België. Belfius en ING België melden een toename van 2 tot 3 procent van zowel de inleg als het aantal nieuwe contracten. Enkel bij KBC bleven de cijfers vrij stabiel. Al behoudt de bank een positieve kijk op de zaken: “De instroom van geld op pensioenspaarfondsen compenseert de uitstroom ruimschoots.” Op cijfers van BNP Paribas Fortis is het nog even wachten.
Digitale revolutie
Volgens Belfius is de toename van pensioenspaarders bij de allerjongste categorie, die van 18- tot 25-jarigen, de belangrijkste trend van 2015. De bank noteerde vorig jaar een sterke toename van die doelgroep. De digitale revolutie is volgens de staatsbank de voornaamste reden waarom almaar meer jongeren aan pensioensparen doen. Ook KBC noteerde een sterke stijging van jongeren die geld opzij zetten voor hun oude dag. 40 tot 54 procent van de contracten werden afgesloten met klanten jonger dan 30 jaar.
Een andere conclusie van de rondvraag is dat een groot deel van de pensioenspaarders ook na hun 60 jaar blijven sparen. Bij KBC zijn dat er 60.000. Wie na zijn zestigste verjaardag nog aan pensioensparen doet, geniet nog tot zijn 64 jaar van een belastingvoordeel, zonder dat hij daar belastingen moet op betalen. Op de zestigste verjaardag van de pensioenspaarder int de overheid 8 procent. Vroeger was dat 10 procent, maar de overheid neemt sinds vorig jaar tot de komende vier jaar een voorschot van 1 procent.
Wachten tot het einde van het jaar
Uit een rondvraag van MoneyTalk bij de banken blijkt bovendien dat een groot deel van de Belgen wachten tot de laatste maand om hun contract vol te storten. Terwijl ze er juist voordeel mee doen in het begin van het jaar hun maximale bijdrage (940 euro per jaar) volledig te storten.
Bij Belfius moesten ongeveer 25.000 klanten hun contract nog gedeeltelijk of volledig volstorten in december vorig jaar. Bij BNP Paribas Fortis is in ongeveer 14 procent van de gevallen het contract volgestort voor november. Volgens de bank komt dat omdat het merendeel van de klanten een contract hebben met maandelijkse afbetalingen. In twee op de drie gevallen is er al meer dan 90 procent van het totale bedrag gestort. (NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier