Afkopen studiejaren kent trage start
Van januari tot begin september hadden net geen 11.000 mensen een aanvraag ingediend om studiejaren af te kopen, zo meldt De Tijd donderdag. In ruil krijgen ze later een hoger pensioen.
Wie later meer pensioen wil krijgen, kan sinds december vorig jaar zijn studiejaren tegen een voordeeltarief afkopen. De afgekochte jaren tellen dan mee in de berekening van het pensioenbedrag. Maar de maatregel leidde niet direct tot een stormloop, blijkt uit cijfers die De Tijd opvroeg bij minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR). Tot begin september hadden ruim 4.700 werknemers en 6.000 ambtenaren een aanvraag ingediend om studiejaren te regulariseren.
Wie geen volledige loopbaan van 45 jaar werkt, kan voor 1.500 euro een studiejaar afkopen om het te laten meetellen voor het pensioenbedrag. Dat levert op jaarbasis tot 266 euro extra pensioen op. Bovendien geldt tot eind 2020 een fiscaal voordeel van 750 euro voor ieder afgekocht studiejaar.
Omdat de regularisatie van studiejaren traag op gang kwam, verlaagde de regering de verwachte opbrengst. Dit jaar rekent ze op 20 miljoen euro extra inkomsten bij de werknemers en op 5 miljoen euro bij de ambtenaren. Hoewel tot september nog maar 3,5 miljoen euro aan regularisatiebijdragen werd betaald, verwacht Bacquelaine dat het vooropgestelde bedrag gehaald wordt. Mensen krijgen immers een half jaar de tijd om hun bijdrage te betalen, waardoor de inkomsten met vertraging binnenlopen. ‘We zitten op schema’, zegt Koen Peumans, de woordvoerder van Bacquelaine.