1 op 2 ambtenaren kan studiejaren niet inbrengen voor extra pensioen
Slechts 48 procent van de ambtenaren die in 2015 met pensioen zijn gegaan, mochten hun studiejaren voor het pensioen als gewerkte jaren inbrengen. Dat blijkt uit een studie van het Planbureau.
Ambtenaren kunnen momenteel onder bepaalde voorwaarden hun studiejaren laten meetellen als gewerkte jaren voor hun pensioen. Daardoor krijgen ambtenaren die drie jaar hebben gestudeerd en 42 jaar hebben gewerkt een volledig pensioen. De regering-Michel heeft bij de jongste begrotingscontrole beslist om het gunstregime voor ambtenaren af te bouwen.
Het was lang onduidelijk hoeveel ambtenaren hun studiejaren in rekening konden brengen, maar algemeen werd aangenomen dat het grootste deel dat kon. Zeker in de communicatie van de vakbonden, die storm lopen tegen de hervorming van het ambtenarenpensioen, leek het alsof alle ambtenaren dat konden.
Een nieuwe studie van het Planbureau schept duidelijkheid. In 2015 telden de studiejaren mee bij 48 procent van de ambtenaren die met pensioen gingen. Bij de mannen was dat 38 procent, bij de vrouwen 58 procent. Dat schrijft De Tijd.
Diplomabonificatie voor 1 op de 2 ambtenaren
‘Dat de diplomabonificatie bij slechts de helft van de ambtenaren meetelt, komt doordat ze enkel wordt toegekend aan ambtenaren met hogere studies’, zegt Vesna Stavrevska van het Plan bureau aan de krant. Wie enkel een diploma middelbaar onderwijs in handen heeft, kan met andere woorden de studiejaren niet gebruiken.
Stavrevska benadrukt ook dat niet alle hogeschoolstudenten hun studiejaren kunnen inbrengen. Zo moet het diploma een vereiste zijn voor de functie die ze uitvoeren.
Volgens pensioenexperte Ria Janvier zal de groep die getroffen wordt door de regeringsmaatregelen alleen maar groter worden. “‘Bij de generatie ambtenaren die nu met pensioen gaat, zitten er wellicht nog veel mensen die via interne examens zijn opgeklommen. Maar bij de komende generaties zullen er veel meer ambtenaren met een diploma zijn en zal de groep die de regeringsmaatregelen voelt groter worden”, zegt ze aan de krant. (Belga/NS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier