Papieren dienstencheque verdwijnt op 1 juni 2025
De papieren dienstencheque verdwijnt vanaf 1 juni volgend jaar definitief, bevestigen uitgever Pluxee en het Vlaams departement Werk en Sociale Economie donderdag. Vanaf die datum zijn de cheques enkel nog digitaal te bestellen.
De vorige Vlaamse regering besliste vorig jaar dat de papieren dienstencheque vanaf 2025 zou verdwijnen. De definitieve datum ligt nu op 1 juni. Eerder aangekochte papieren dienstencheques zijn wel nog bruikbaar na juni, tot een jaar na de aankoopdatum, klinkt het donderdag. Naar schatting 20 procent van de gebruikers van dienstencheques kiest tot nu toe voor de papieren versie, bleek uit eerdere cijfers.
Gebruikers van papieren dienstencheques zullen een brief ontvangen waarin ze uitgelegd krijgen hoe ze elektronische dienstencheques kunnen bestellen en gebruiken. Voor gebruikers die minder digitaal vaardig zijn, worden verschillende hulplijnen aangeboden. “Maar het eenvoudigste is dat een persoon die zij kennen en vertrouwen hen helpt”, zegt Pluxee. De Vlaamse regering beloofde eerder al dat het volmachtensysteem hiervoor zal worden verbeterd, zodat de cheques eenvoudig door een familielid of kennis kunnen worden aangekocht.
Omschakelen
Op www.dienstencheques.vlaanderen.be vinden gebruikers meer uitleg. “Men kan de elektronische dienstencheques bestellen via overschrijving, via de mobiele app, via de website of via de mobiele bankapp van Belfius, KBC of Fortis”, klinkt het. Pluxee zal ook in een oplossing voorzien waarbij de consument zijn elektronische dienstencheque kan gebruiken zonder online iets te moeten doen. Eind februari 2025 ontvangt de gebruiker van papieren dienstencheques een brief met meer uitleg over die oplossing.
Volgens de vorige Vlaamse minister van Werk Jo Brouns wordt het nieuwe systeem ‘laagdrempeliger, vlotter en eenvoudiger’, klonk het bij de beslissing om de papieren cheque te laten verdwijnen. Vervallen dienstencheques zouden automatisch worden terugbetaald.
Ook voor de huishoudhulp biedt het nieuwe systeem voordelen, want die moet geen papieren cheque meer invullen en loopt ook geen risico meer om die te verliezen.
Voor dienstenchequeondernemingen heeft de digitalisering het voordeel dat de overheid de subsidie kan afstemmen op de datum van de prestatie in plaats van de aankoop van de cheque door de gebruiker. Door de vele indexeringen van de voorbije jaren had dat nadelige financiële effecten voor die bedrijven.
Via dienstencheques kunnen gezinnen een huishoudhulp betalen. Het systeem telt in Vlaanderen ongeveer 750.000 gebruikers, 127.000 werknemers en 1.108 dienstencheque-ondernemingen (cijfers van 2023).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier