Nationale Bank: ‘Extra inspanning van 2 miljard nodig’
Door de tegenvallende economische groei moet de regering-Di Rupo volgend jaar op zoek naar ongeveer 6 miljard euro. Dat zegt de Nationale Bank (NBB).
Door de tegenvallende economische groei moet de regering-Di Rupo volgend jaar op zoek naar ongeveer 6 miljard euro. Dat zegt de Nationale Bank (NBB).
De begroting die de federale regering vorige maand presenteerde, is al verouderd. De Nationale Bank publiceerde deze middag haar prognoses voor 2013. Ze voorspelt voor volgend jaar een krimp van 0,1% voor de Belgische economie. De Nationale Bank is daarmee een stuk pessimistischer dan het Planbureau, de Europese Commissie en de federale regering, die bij de recente opmaak van de begroting 2013 nog uitging van een reëel groei van 0,7 procent.
Het betekent dat er volgend jaar een extra inspanning van 0,6 procent van het bbp nodig is (of ruim 2 miljard euro) om de begroting van 2013 op het juiste spoor te houden. De helft van deze inspanning is te wijten aan de slechtere groeiprognose, maar de andere helft is een gevolg van de gang van zaken bij de deelstaten en de lokale overheden. Zij moeten volgend jaar een serieuze begrotingsinspanning doen, maar daar is volgens de Nationale Bank nog geen spoor van terug te vinden.
De inspanning van 2 miljard euro komt bovenop de 4 miljard euro saneringsmaatregelen die volgend jaar genomen moeten worden om in 2014 het tekort terug te dringen tot 1,1 procent van het bbp. Er moet volgend jaar ook nog eens voor ongeveer 1 miljard euro aan eenmalige maatregelen vervangen worden, zo niet loopt de structurele inspanning volgend jaar dus op tot 7 miljard euro. De Nationale Bank merkt ook op dat de totale overheidsontvangsten in 2012 gestegen zijn tot 51,1 procent van het bbp, het hoogste peil in 30 jaar.
Jobverlies
“Waar moet de groei vandaan komen?”, verklaart gouverneur Luc Coene de sombere vooruitzichten. “Het consumentenvertrouwen is na aangekondigde sluiting van Ford Genk tot een dieptepunt teruggevallen, waardoor de gezinnen minder uitgeven. In de buurlanden gaat het slechter, wat weegt op onze exportmogelijkheden. De banken verstrakken de kredietvoorwaarden en de bedrijven kampen met overcapaciteit. We zien daarom pas een gradueel economisch herstel vanaf de lente van 2013. Vertrouwen is daarbij de sleutel. De evolutie van dat vertrouwen bij de bedrijven en de gezinnen is echter heel moeilijk in te schatten en afhankelijk van de beleidsbeslissingen. Bovendien went de eurocrisis niet, integendeel. Hoe langer de eurocrisis aansleept, hoe schadelijker voor het vertrouwen. We moeten onze structurele zwaktes aanpakken om dat vertrouwen te herstellen.”
De verwachte krimp is ook slecht nieuws voor de arbeidsmarkt. Tegen eind 2013 zullen er 17.000 minder jobs zijn in de conjunctuurgevoelige sectoren, waardoor in dit deel van de arbeidsmarkt er vijf jaar na het uitbreken van de crisis geen enkele vooruitgang zal geboekt zijn. Aanwervingen in de andere sectoren (zoals in de gezondheidszorg) zullen het totale jobverlies volgend jaar beperken tot 3300.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier