Multipharma lanceert internetverkoop voorschriftgeneesmiddelen
De coöperatieve keten Multipharma zet in op e-commerce. Het wordt vanaf nu zelfs mogelijk om via het internet geneesmiddelen te reserveren.
Multipharma zet bij de herlancering van zijn website de deur voor voorschriftgeneesmiddelen op een kier. Tot voor kort verkocht de coöperatieve keten via het internet enkel parafarmacie en voorschriftvrije medicatie.
Vanaf nu wordt het ook mogelijk geneesmiddelen op voorschrift te reserveren. De bestelling moet een patiënt dan wel nog zelf ophalen bij de apotheek van zijn keuze.
Op die manier probeert Multipharma in te spelen op de groeiende impact van internetapothekers en wil het zich tegelijk distantiëren van het negatieve imago waar de onlineverkoop van geneesmiddelen mee te kampen heeft.
Internet extra contactpunt
“Mensen hebben behoefte aan een persoonlijk contact, maar vandaag wil de klant ook genieten van het gemak die de digitale technologie ons biedt”, zegt Fabienne Bryskère, gedelegeerd bestuurder van Multipharma.
Bryskère ziet de nieuwe website als complementair aan de dienstverlening en het advies dat een patiënt traditioneel verwacht van de apotheker. In die zin is het internet geen extra verkooppunt, maar een extra contactpunt.
Om die reden is er ook voorzien in de mogelijkheid om met een apotheker te chatten. Dat is een poging om zich te onderscheiden van de meeste andere internetapothekers.
Buurtapotheek onder druk
De lancering van de nieuwe webwinkel van Multipharma past in de toenemende druk die er op het de traditionele apothekersstiel komt. Sinds de jaren zeventig is er strikte reglementering over de spreiding van apotheken en sinds 1999 is het aantal apotheken zelfs met een moratorium aan banden gelegd.
Reken daarbij de mogelijkheden die de digitalisering in elke retailomgeving biedt en het spreekt voor zich dat de buurtapotheek onder druk staat.
De uitdagers zitten niet enkel onder de internetapotheken, maar ook onder de aanhangers van schaalvergroting en ketenvorming. Het bekendste voorbeeld is het concept MediMarket van de Waalse ondernemer Yves Verougstraete. Dat profileert zich nadrukkelijk als apotheeksupermarkt.
Adviserende rol
De beroepsvereniging Algemene Pharmaceutische Bond (APB) probeert de evolutie af te remmen en wil daarbij vooral de adviserende rol van de apotheker benadrukken.
Die visie vindt gedeeltelijk gehoor bij de overheid. Dat blijkt uit het initiatief van minister De Block om in een klein budget te voorzien voor de activiteiten van de ‘huisapotheker’. Die wordt verondersteld een vertrouwensrelatie met zijn patiënt te onderhouden en fungeert als een aanspreekpunt om de therapietrouw te verhogen en de kans op ongewenste bijwerkingen van geneesmiddelenverbruik te verkleinen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier