Millennials zijn de slechtste betalers
Millennials, personen geboren tussen 1981 en 1996, betalen hun facturen vaak te laat. Babyboomers daarentegen betalen stipt, maar hebben vaak moeite met digitale betaalmethodes. Dat blijkt uit het European Consumer Payment Report 2024 van het incassobedrijf Intrum.
De enquête uitgevoerd bij 20.000 respondenten toont aan dat er belangrijke generationele verschillen in betalingsgedrag bestaan. Ze wijst met name uit dat achterstallige betalingen vooral een probleem zijn bij millennials. In Europa betaalt 30 procent van de personen uit die generatie (geboren tussen 1981 en 1996) hun rekeningen niet op tijd, tegen 16 procent van de babyboomers (personen geboren tussen 1945 en 1964).
In België kampt de generatie van de millennials met hoge schulden, aldus een persbericht van Intrum Benelux. Twee derden van hen vallen terug op krediet (kredietkaart of een lening) om rekeningen te kunnen betalen. Ze maken ook op grote schaal gebruik van betalingsopties zoals ‘Buy Now, Pay Later’.
Leven van salaris naar salaris
Volgens Intrum leven veel millennials van salaris naar salaris, waardoor ze weinig gewapend zijn tegen risico’s. De helft zou onvoorziene kosten van 200 euro niet kunnen betalen zonder een krediet aan te gaan. Dat hangt samen met de levensfase waarin ze zich bevinden. Veel Belgen kopen tussen 28 en 43 jaar hun eerste gezinswoning, wat de start van hoge maandelijkse hypotheekafbetalingen betekent, terwijl kinderen zorgen voor een toename van de gezinskosten.
“Het is aannemelijk dat startende gezinnen moeite ervaren om hun financiën op orde te houden. Ook echtscheidingen, die binnen die leeftijdsgroep het vaakst voorkomen, zijn erg disruptief en kunnen een bron van financiële zorgen en een oorzaak van onbetaalde rekeningen zijn”, zegt Guy Colpaert van Intrum Benelux.
De meest stipte betalers zijn de babyboomers, personen geboren tussen 1945 en 1964. Zij betalen hun rekeningen op tijd, maar ondervinden wel problemen met bepaalde digitale betalingsmethoden en -platformen. Zowat de helft van de ondervraagden uit die generatie laat zich daardoor afschrikken.
Jongeren geven meer geld uit dan ze zich kunnen veroorloven
De jongste generatie (12- tot 26-jarigen), de zogenaamde generatie Z, zijn betere betalers dan de millennials. Dat heeft deels te maken met het feit dat veel jongeren, geboren tussen 1998 en 2012, nog bij hun ouders wonen en niet verantwoordelijk zijn voor uitgaven zoals huisvesting en voeding. Die generatie blijkt echter het meest gevoelig te zijn voor impulsaankopen (63%). Onder invloed van sociale media en onlineshoppingplatformen geven ze vaak meer geld uit dan ze zich kunnen veroorloven.
Gezien die generationele verschillen pleit Intrum ervoor om betalings-, facturatie- en incassoprocessen te personaliseren op maat van de leeftijd. Daarvoor ontwikkelde het een aantal AI-tools die bedrijven kunnen inzetten. Die geven millennials bijvoorbeeld flexibelere afbetalingsplannen, spreiden afbetalingen in kleinere bedragen voor generatie Z, en helpen babyboomers om betalingen op een niet-digitale manier uit te voeren. Een kwart van de ondervraagden zegt dat ze zich comfortabeler zouden voelen als een afbetalingsplan voorgesteld zou worden door een AI-bot dan door een mens.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier