Marktoverzicht: Belegger houdt hoofd koel bij kernopbod
Het nucleaire pokerspel tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten veroorzaakte weinig deining op de markten. De bitcoin kreeg een klap tot 10 procent, nu China kapitaaloperaties in virtuele munten verbiedt.
De Noord-Koreaanse kerntest veroorzaakte ongerustheid op de markten, maar tot een zware schokgolf leidde het nieuwe rondje blufpoker niet. Vooral de veilige havens profiteerden, getuige de daling van de Duitse rente en de lichte stijging van de goudprijs. Wall Street hield de deuren gesloten wegens Labour Day, in Europa gingen de voornaamste indexen licht achteruit. In Brussel was er 0,4 procent verlies voor de Bel-20.
Veel bedrijfsnieuws viel er niet te rapen maandag. Vrijdag nabeurs kwam Immobel (+0,2%) wel nog met zijn rapport over de eerste zes maanden van het jaar. Zoals verwacht kwamen de cijfers een fors lager uit dan een jaar eerder. In 2016 kon de vastgoedontwikkelaar verschillende projecten afsluiten, wat de resultaten dopeerde. Dit jaar worden vooral nieuwe projecten gelanceerd, wat zich omgekeerd in mindere cijfers vertaalt.
Immobel maakt zich wel sterk dat het vanaf volgend jaar de vruchten kan plukken van die nieuwe projecten, die tot 2020 voor goede resultaten moeten zorgen. Om dat vertrouwen in de toekomst kracht bij te zetten, houdt het bedrijf zijn dividend stabiel op 2 euro bruto, een uitkering die elk jaar 4 tot 10 procent zal toenemen.
Analisten beginnen wel al verder te kijken en stellen zich wat vragen bij de pijplijn voorbij de pas opgestarte projecten. Geld is er zeker genoeg. Immobel zit op een berg cash van 180 miljoen euro. De vraag is of de ontwikkelaar voldoende interessante projecten zal vinden om dat geld zinvol aan het werk te zetten. Een overname in het buitenland kan een uitweg bieden, denkt ING-analiste Rosine van Velzen.
Nog op de brede markt ging Hamon 17,4 procent hoger. Hard nieuws viel er niet te rapen bij de veelgeplaagde specialist in industriële koelsystemen. Dinsdag komt het bedrijf wel met zijn halfjaarrapport.
Daarnaast was er veel beroering in bitcoinland. De koers van de virtuele munt was dit jaar vervijfvoudigd, maar moest vandaag tot 10 procent van zijn waarde prijsgeven. De stevige koersduik volgde op het nieuws dat Peking initial coin offerings (ICO’s) verbiedt. Bij zo’n ICO haalt een bedrijf kapitaal op in ruil voor digitale munten, waarmee dan later diensten of producten bij het bedrijf kunnen worden gekocht. Die ICO-markt is volledig ongereguleerd en volgens China gaat het daarom om illegale fondsenwerving. De communistische machthebbers vrezen wellicht dat de Chinese spaarder zijn geld zal verliezen, wat een gevaar betekent voor de sociale rust, het ultieme doel van elke beleidsbeslissing in China.
De beslissing heeft op zich weinig te maken met de bitcoin, maar de bekendste onder de virtuele munten surft mee op het nieuws over de markt in zijn geheel. Bovendien legt de aankondiging een belangrijk pijnpunt bloot: wat gebeurt er als de overheid het gebruik op de een of andere manier aan banden legt? Zeker de Chinese overheid is een belangrijke speler in het verhaal, want Chinezen gebruiken bitcoin en andere virtuele munten massaal om de kapitaalcontroles te omzeilen en geld naar het buitenland te sluizen.
Of de bitcoin zijn fabelachtige klim nog zal voortzetten, valt even moeilijk te voorspellen als de olieprijs of de euro-dollarkoers. Believers zien in bitcoin de technologie van de toekomst en zullen ongetwijfeld wijzen op de toegenomen interesse bij beleggers wereldwijd. Maar de vraag bij de sparende Chinees was een belangrijke verklarende factor achter de stijging. Als die wegblijft, is de toekomst hoogst onzeker.
Dinsdag heeft Aedifica een belangrijke afspraak met de belegger voor zijn jaarcijfers. Daarnaast zijn er de halfjaarcijfers van Hamon en zullen we dus weten of de koersstijging van het aandeel gerechtvaardigd was. Zwitserland publiceert nieuwe bbp-cijfers, Duitsland en Frankrijk geven data over de inkoopprijzen in de dienstensector en Rusland komt met een update over de inflatie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier