Marktenoverzicht: euro en yuan in de kijker
Wall Street bleef dicht vandaag vanwege Martin Luther King Day, zodat we vooral naar de valutamarkten moesten kijken om schommelingen te zien. Daar blijft de Amerikaanse dollar in waarde dalen en trok zowel euro als de Chinese yuan de aandacht naar zich toe.
De Chinese yuan of renminbi (+0,6% tegenover de dollar) klom naar het hoogste peil in twee jaar, na de bekendmaking dat het handelsoverschot met de Verenigde Staten vorig jaar verder is gestegen met 13 procent tot 291 miljard dollar. Dat zal de Amerikaanse president Donald Trump niet graag lezen. Mogelijk om tegenreacties te vermijden, laat de Chinese centrale bank de eigen munt in waarde stijgen tegenover de Amerikaanse. Daarnaast was er ook het nieuws dat de Bundesbank de yuan mee opneemt in haar buitenlandse reserves. Gezien het steeds groter belang van China in de wereldeconomie, is dat een bijna onvermijdelijke evolutie.
Op de tiende beursdag van het jaar op Euronext Brussel werd al het derde overnamebod bekendgemaakt. Na het bod op TiGenix en Ablynx in de biotechsector biedt de Nederlandse moederonderneming Vastned Retail op de 35 procent van de aandelen die ze nog niet bezit van de Belgische dochter Vastned Retail Belgium (+22,1%), met de bedoeling de gereglementeerde vastgoedvennootschap van de beurs te halen. 90 procent van de free float zou moeten ingaan op het bod. Vastned biedt 57,5 euro per aandeel, of een premie van 24,5 procent ten opzichte van de koers van vrijdag, en 9 procent boven de nettowaarde op 30 september. Vastned Retail Belgium is volledig gericht op commercieel vastgoed, met topwinkelpanden en binnenstadswinkels.
Nog een opvallende uitblinker op Euronext Brussel was IBA (+22,7%), dat tot nu door vier winstwaarschuwingen in minder dan een jaar vooral in negatieve zin was opgevallen. Er was niet bijzonder veel nieuws vandaag, enkel het bericht van aandeelhouder Kempen dat die zijn positie in IBA boven de drempel van 3 procent heeft getild.
Een nieuw jaar en een nieuw reddingsplan voor het veelgeplaagde Hamon (+0,8%). De vennootschap komt zo goed als volledig in handen van de Waalse overheid met een nieuwe kapitaalverhoging, waarbij tegen 0,50 euro per aandeel zes nieuwe aandelen kunnen worden gekocht voor een bestaand aandeel. Dat moet het zwaar verlieslatende Hamon van de ondergang behoeden. Aanvankelijk zakte de koers naar het laagste peil (1,5 euro) sinds het aandeel in 1997 op de beurs noteert. Maar in de loop van de dag volgde toch een herstel, ondanks de stevige verwatering. Een laatste sprankeltje hoop op beterschap.
Dinsdag is het uitkijken naar cijfers over de inflatie in Duitsland en Italië, de handelsbalans van de Europese Unie en de bedrijfsinvesteringen in Frankrijk.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier