Margedruk speelt KBC parten

Johan Thijs © Belga
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

KBC publiceerde zopas prima kwartaalresultaten, maar toch keldert de beurskoers. De bank kampt met een forse margedruk. Dat is een gevolg van de stevige concurrentie in België op de markt van het spaargeld en de kredietverstrekking.

KBC Groep behaalde in het eerste kwartaal van 2024 een nettowinst van 506 miljoen euro. Dat is gevoelig meer dan analisten hadden verwacht. Bovendien namen de nettorente-inkomsten op jaarbasis met 3 procent toe tot 1,37 miljard euro. Ook dat was een sterker dan verwachte stijging.

En toch ging de beurskoers van KBC donderdag fors naar beneden. Het aandeel zakte uiteindelijk 2,74 procent lager tot een slotkoers van 68,10 euro, nadat het eerder tot 6 procent gedaald was. Daar zijn enkele verklaringen voor.

Ten eerste hadden analisten gehoopt dat KBC zijn prognose voor de rente-inkomsten over het volledige jaar, na de hoger dan verwachte stijging in het eerste kwartaal, zou bijstellen. Maar dat gebeurde niet. KBC houdt officieel vast aan de vork van 5,3 tot 5,5 miljard euro rente-inkomsten in 2024, maar CEO Johan Thijs liet tijdens een conferencecall blijken dat het resultaat eerder tussen 5,4 en 5,5 miljard euro zal uitkomen.

Lagere marges op termijnrekeningen en leningen

“De stijging van de rente-inkomsten in het eerste kwartaal was vooral te danken aan het feit dat we het geld van onze klanten konden herbeleggen tegen hogere rentevoeten. Onze inschatting van de rente-evolutie was goed. Daardoor hadden we de juiste posities ingenomen om ons in te dekken tegen de renteschommelingen”, zei Thijs.

Negatief was echter de margedruk die de bank ervaarde. Enerzijds door de shift die KBC-klanten maakten van spaarrekeningen naar termijnrekeningen. Door de concurrentie tussen de banken op de markt van het spaargeld moest de bank bovendien betere voorwaarden bieden, wat resulteerde in lagere marges. Anderzijds woog de concurrentie ook op de kredietverstrekking: “Het volume aan toegekende leningen stijgt, maar de commerciële marges liggen lager”, aldus Thijs.

De CEO van KBC Groep gaf toe dat de margedruk hem zorgen baart. “Begin september vervalt de fiscaalvriendelijke staatsbon en komt er 22 miljard euro vrij. KBC zal er alles aan doen om minstens de 5,7 miljard euro die vorig jaar wegvloeide, terug te winnen. De concurrentie tussen de financiële instellingen belooft hevig te worden. Zal dat een impact hebben op onze rente-inkomsten? Ja, want de concurrentiestrijd drukt de marges.”

Uitzonderlijk interim-dividend

Ten tweede reageerden investeerders ontgoocheld op het feit dat KBC zijn beleid inzake de aanwending van kapitaal niet aanpast. De bank houdt vast aan zijn dividendpolitiek om minstens 50 procent van de winst uit te keren. Daarnaast beslist de raad van bestuur jaarlijks wat er gebeurt met het surpluskapitaal boven de CET1-kernkapitaalratio van 15 procent. Dit jaar keert KBC dat overtollige kapitaal in cash aan zijn aandeelhouders uit. Het gaat om een buitengewone interim-dividenduitkering ten belope van 280 miljoen euro (goed voor 70 cent bruto per aandeel).

Na de uitkering van dat dividend daalt de CET1-kernkapitaalratio van KBC tot 14,9 procent. CEO Johan Thijs zegt dat de markten hoopten dat KBC de uitkeringsdrempel van 15 procent zou verlagen, waardoor er meer kapitaal zou worden uitgekeerd. Thijs wil daarover pas een beslissing nemen als de impact van de introductie van Bazel4 (een aangepaste set regels over de kapitaalbuffers die banken moeten aanhouden) begin 2025 volledig duidelijk is.

Thijs: “Bazel4 geeft een ander risicogewicht aan bepaalde activa, waardoor er een impact op onze kapitaalratio’s zal zijn. We weten op dit moment nog niet hoe groot die zal zijn. Bovendien wachten we met een beslissing omdat we willen weten hoe hoog onze concurrenten de lat leggen. KBC is één van de best gekapitaliseerde instellingen van Europa, en dat willen we zo houden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content