Mag je je parkeerschijf verdraaien als je langer geparkeerd wil blijven staan?
Je staat ergens geparkeerd waar het gebruik van een parkeerschijf verplicht is. Na het verstrijken van de parkeertijd wil je langer blijven staan. De neiging kan dan groot zijn om je parkeerschijf gewoon te verdraaien. Loop je een risico als je dat doet?
Als je geparkeerd staat in een blauwe zone moet je je parkeerschijf op het dashboard leggen. Dat betekent meteen dat je niet onbeperkt mag blijven staan. Biedt het verdraaien van je parkeerschijf een oplossing?
Je moet vertrekken
Als je parkeertijd verstreken is, mag je niet zomaar blijven staan op de parkeerplaats. Het is uit den boze om je schijf gewoon te verdraaien. Je moet integendeel de parkeerplaats verlaten en deelnemen aan het verkeer. Daarna mag je wel opnieuw parkeren.
Het is ook niet toegelaten je wagen wat naar voor of naar achteren te zetten en vervolgens je schijf te verdraaien. Je mag al evenmin de parkeerplaats half verlaten en je wagen terug parkeren.
Je riskeert een boete
Hou er rekening mee dat er wel eens controles plaatsvinden op het ‘verdraaien’ van je parkeerschijf. Hierbij wordt bijvoorbeeld met een stukje krijt of een stift een streepje op je banden en op straat gezet. Sommige steden en gemeentes beschikken over een soort GPS systeem waarmee ze kunnen vaststellen of je je wagen wel verplaatste. Stelt men vast dat je je schijf verzette, dan riskeer je een boete.
Een automatische schijf gebruiken?
Op het internet kan je zogenaamde ‘automatische’ parkeerschijven kopen. Hierbij gaat het om een parkeerschijf die dankzij een batterij automatisch met de tijd mee schuift, zodat ze niet om de twee uur moet worden verzet. Het gebruik hiervan is verboden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier