SD Worx: inflatie verhoogt loon van half miljoen bedienden met 3,56 procent
Nu het indexcijfer voor de maand november bekend is, wordt voor verschillende sectoren duidelijk in welke mate het loon op 1 januari 2025 zal stijgen. In bepaalde sectoren stijgt het loon met 3,56 procent, blijkt uit berekeningen van hr-bedrijf SD Worx.
Voor de horecasector (PC 302), voedingsindustrie (PC 118 en PC 220) en transport (PC 140.03) komt er volgens de berekeningen van SD Worx vanaf Nieuwjaar 3,57 procent bij het brutoloon bij. Die sectoren stellen meer dan 350.000 mensen tewerk.
Voor de grootste groep bedienden, het PC 200 met ongeveer een half miljoen aangeslotenen, is het wachten tot het indexcijfer van december. Maar SD Worx voorspelt voorlopig een indexering van 3,56 procent. Het gaat om de bedienden in een dertigtal sectoren zoals autohandel, betonindustrie, bouwbedrijven, call-centers, consultancy, grafische nijverheid, garages, glasindustrie, groothandel, houtindustrie, reclamebureaus, reisagentschappen, studiebureaus, tabaksondernemingen, uitgeverijen, uitzendkantoren of ICT.
Grote verschillen
De lonen van bijna alle Belgische werknemers worden automatisch aangepast aan de gestegen levensduurte. Maar er zijn grote verschillen: sommige sectoren passen het loon elke maand of kwartaal aan, andere (zoals de ambtenaren, red.) pas als een bepaalde drempel zoals de spilindex is overschreden. En dan zijn er nog sectoren die het loon slechts eenmaal per jaar aanpassen. Voor de bedienden van het aanvullend paritair comité (PC 200), het horecapersoneel (PC 302), de voedingsnijverheid (PC 118 en 220), het wegvervoer voor rekening van derden (PC 140.03), en de internationale handel, vervoer en logistiek (PC 226) gebeurt dat in januari. Alles samen meer dan één miljoen werknemers.
Oplopende kosten voor werkgevers
SD Worx merkt op dat de loonindexering de koopkracht beschermt, maar tegelijk ook de kosten voor werkgevers doet stijgen. De indexering met ruim 3,5 procent is opnieuw hoog, klinkt het. Vorig jaar lag die onder de 2 procent en in 2022 op iets meer dan 3,2 procent. Uitzonderlijk was de indexering in 2023 toen heel wat werknemers hun loon in een klap met ongeveer 11 procent zagen stijgen na een jaar van uitzonderlijk hoge inflatie.
“Algemeen stellen we vast dat de totale indexering over vier jaar (sinds 2022) ongeveer 20 procent bedraagt”, aldus SD Worx. Die indexeringen staan los van sectorale extra’s of andere loonsverhogingen. “Of daar ruimte zal voor zijn in 2025 en 2026 moet nog blijken. Dat wordt immers bepaald door de zogenaamde loonnorm, die rekening houdt met de loonkostontwikkeling in de buurlanden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier