Investeren in whisky, hoe begin je eraan? ‘Het haalt als enige alternatieve belegging meer rendement dan aandelen’

De prijs van enkele Japanse whiskys schoot op veilingen door het dak nadat twee distilleerderijen failliet gingen. © Tristan Fewings/Getty Images for Sotheby's
Sebastien Marien
Sebastien Marien Redacteur bij Trends

Als je in whisky investeert, kan je daarmee een rendement van 17,5 procent per jaar halen. Dat blijkt uit het boek Investeren in Stijl van Gertjan Verdickt, docent financiële economie aan de Unversiteit van Auckland. “Wees voorzichtig met speciale edities. Als je zulke flessen koopt, ben je niet in de whisky aan het investeren, maar vooral in een verzamelobject”, luidt zijn advies. Verdickt somt de belangrijkste zaken op die beginnende investeerders moeten weten.

Mensen combineren steeds vaker hun interesse of hobby met hun investeringsstrategie. Wie de juiste luxeproducten koopt, kan zijn investering jaarlijks in waarde zien toenemen. “Net als bijvoorbeeld investeren in goud, is het een vorm van risicospreiding”, aldus Gertjan Verdickt.

Hoelang wordt whisky al als een investering beschouwd en wat is het potentieel voor de toekomst?

GERTJAN VERDICKT. “Over wijnveilingen duiken geschriften op die dateren van honderden jaren geleden. We kunnen niet hetzelfde zeggen over whisky. Dat heeft te maken met het feit dat het een kleine markt is. Whisky wordt slechts in een aantal markten als een populaire investering gezien.”

Hoe toegankelijk is investeren in whisky?

VERDICKT. “Ik kan in België gemakkelijk drie veilinghuizen opsommen die alleen wijn veilen. Voor whisky bestaat er niet één. Soms kan een wijnveiling bezoeken ook interessant zijn voor investeerders in whisky, want helemaal aan het einde worden geregeld enkele whiskyflessen verhandeld. Een goede fles whisky is qua prijs vergelijkbaar met een goede wijn. Reken zo’n 600 dollar.

“Precies omdat het een kleine markt is, is het ook moeilijker jezelf in te lezen over whisky. Er zijn wel gespecialiseerde magazines, maar die focussen veeleer op het product dan op de investeringskant. Interessanter zijn de zogeheten whiskybijbels, die richten zich op de kwaliteit en de houdbaarheid.

“Wie liever geen flessen in huis haalt of kleinere bedragen wil investeren, kan altijd in een ETF beleggen. Met name in Nederland winnen whisky-ETF’s aan populariteit. Je kan dan al vanaf 1 euro investeren in whiskyproducenten, maar zulke fondsen zijn niet gereguleerd door de toezichthouder AFM. Lees dus goed de bijbehorende documentatie over de voorwaarden en de risico’s van zo’n belegging.”

Wat is het verwachte rendement en wat zijn de risico’s?

VERDICKT. “Het rendement bedraagt 17,5 procent op jaarbasis. Daarmee is whisky de enige alternatieve belegging die het gemiddeld beter doet dan aandelen.”

Geef eens een specifieke tip voor wie wil starten met investeren in whisky.

VERDICKT. “Kijk naar de trends die leven op de markt, met name naar wat wereldwijd wordt verkocht op veilingen. Liquiditeit kan een probleem zijn, omdat het om een kleine markt gaat. Je kan een prima fles whisky kopen, maar uiteraard wil je wel een fles die ook vlot verkoopbaar is. Duik ook eens in de geschiedenis van een distilleerderij. In Japan zijn er bijvoorbeeld een tijd geleden twee failliet gegaan, waarop de prijzen van hun whisky door het dak gingen.”

Gertjan Verdickt, docent financiële economie aan de Universiteit van Auckland. © Gertjan Verdickt

“Een ander advies luidt voorzichtig te zijn met speciale edities van whisky, zeker als die gekoppeld zijn aan films of de populaire cultuur. Een voorbeeld is een Game of Thrones-editie van Jack Daniels. Als je zulke flessen koopt, ben je niet in de whisky aan het investeren, maar vooral in een verzamelobject voor fans van Game of Thrones.”

Kunt u een voorbeeld geven van een topwhisky? En welke laat je beter links liggen?

VERDICKT. “Een topfles is Isabella’s Islay. Die kan tot 6 miljoen Amerikaanse dollar opbrengen op veilingen. Laat in elk geval de bekendste whisky’s uit de supermarkt links liggen.”

Investeren in Stijl is een boek door Jürgen Hanssens en Gertjan Verdickt van uitgeverij
Borgerhoff & Lamberigts. Het is voor 24,99 euro te koop in de boekhandel.

Lees ook:

Partner Content