Zonnepanelenfraude met valse keuringsverslagen: 320 gedupeerden eisen vergoeding

De correctionele rechtbank van Hasselt buigt zich vrijdag over twee omvangrijke dossiers van subsidiefraude met zonnepanelen, waarbij zo’n 320 mensen zijn benadeeld. Twee Limburgse vennootschappen uit Genk, hun zaakvoerder uit Midden-Limburg en twee keurders moeten zich verantwoorden voor schriftvervalsing bij het opstellen van keuringsverslagen.
Het gaat om installaties in Limburg, maar ook in onder meer Antwerpen en Vlaams-Brabant. De oudste feiten dateren van 2008-2009. Een gelijkaardig dossier met dezelfde beklaagden werd al in 2014 afgehandeld, een tweede in 2020. Het openbaar ministerie liet al verstaan dat de dossiers waarschijnlijk zullen worden samengevoegd.
Miljoenen
Netbeheerder Fluvius staat aan de zijde van de burgerlijke partijen, net als de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) en keuringsinstantie Vinçotte. Tijdens een inleidingszitting werd beslist om de procesdagen van 2 en 9 mei 2025 voor te behouden voor de behandeling van de zaken. Een groot aantal burgerlijke partijen was toen persoonlijk aanwezig en diende een schadenota in. Zo stelde een man zich voor een bedrag van 30.000 euro, omdat er was gesjoemeld met het keuringsverslag van zijn installatie om alsnog groene stroomcertificaten te verkrijgen. De Vlaamse overheid bouwde de subsidies toen stelselmatig af.
De keuringsverslagen waren geantidateerd. Fluvius ontdekte de fraude, waarna certificaten van particulieren werden geschorst of bedragen werden teruggevorderd. Het fraudebedrag loopt in de miljoenen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier