Zo kun je reageren als je aannemer failliet gaat
De aannemer waar je een beroep op doet voor de bouw van je woning of voor verbouwingswerken gaat failliet. Hoe moet je dan reageren?
Het gebeurt helaas maar al te vaak dat een aannemer failliet gaat. Sloot je zelf een contract af met de aannemer in kwestie, dan is het belangrijk correct te reageren. Wat kan je doen?
Ga niet zomaar met een ander in zee
Het faillissement van je aannemer heeft niet tot gevolg dat de aannemingsovereenkomst die je met hem afsloot automatisch eindigt. Je kan in de aannemingsovereenkomst wel andere afspraken maken. Ga dan ook niet zomaar met een andere aannemer in zee. Doe je dat toch, dan kan de curator zeggen dat je contractbreuk pleegde en een schadevergoeding van je vragen.
Neem contact op met de curator. Vraag hem of hij de overeenkomst verder wil uitvoeren. Vraag hem zijn standpunt op papier te zetten. Doet hij dat niet, stuur hem dan een aangetekende brief. Maan hem aan standpunt in te nemen of hij de aannemingsovereenkomst verder wil zetten. Als de curator hier binnen de 15 dagen niet op reageert, wordt hij geacht van het contract af te zien.
Noteer de stand van de werken en reken af
Was de aannemer al begonnen met de werken en worden die niet verder afgewerkt, ga dan samen met je architect en de curator aan tafel zitten. Probeer het eens te geraken over de ‘waarde’ van de werken die werden uitgevoerd. Probeer minstens een staat van de werken op te maken. Je kan meteen een afrekening opmaken van wat je eventueel nog moet betalen. Betaal het saldo enkel aan de curator en niet aan de aannemer zelf.
Doe aangifte van schuldvordering
Betaalde je al een voorschot en werden nog geen werken uitgevoerd, of heb je meer betaald dan wat werd uitgevoerd doe dan een aangifte van vordering in het faillissement. Je kunt ook eventueel een schadevergoeding vragen via die aangifte. Weet dat de kans dat je iets recupereert uit het faillissement klein is.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier