Woonlening herzien blijft interessant

© iStock

Na de brexit is de rente opnieuw gedaald. Daarom kloppen massaal veel consumenten opnieuw aan bij de banken om hun woonlening te laten herzien.

KBC telde in het tweede kwartaal liefst 30 procent meer klanten die hun woonkrediet herfinancieren. BNP Paribas Fortis zelfs 128 procent meer. Dat schrijft De Standaard. “Sommige klanten herzien hun woonlening al voor de tweede of derde keer”, klinkt het bij de grootbank KBC.

Herfinanciering woonlening blijft populair

Volgens Luc Populier, financieel directeur van KBC is het niet zo verbazingwekkend dat de woningeigenaars opnieuw een bezoekje brengen aan de bank in de hoop een goedkoper tarief te krijgen. “Want na de Brexit is de rente nog dieper gezakt”, verduidelijkte hij tijdens de presentatie van de KBC-halfjaarcijfers. De bank zag het aantal herfinancieringen in het tweede kwartaal met dertig procent stijgen van 1 naar 1,3 miljard euro. Dat is weliswaar minder dan in het recordjaar 2015.

Ook BNP Paribas Fortis merkt op dat er heel veel klanten hun woonleningen laten herzien. De bank heeft in het tweede kwartaal een stijging opgetekend van 128 procent. En ook ING België meldt ‘een duidelijke stijging’.

Voorts laat KBC weten dat er 4.000 klanten momenteel gratis geld lenen. Dat komt omdat hun variabel woonkrediet de voorbije maanden nogmaals naar beneden werd aangepast en de rente inmiddels het nultarief heeft bereikt.

Op lange termijn is de herfinancieringsgolf slecht nieuws voor de banken. Zij lopen immers heel wat rente-inkomsten mis. Daarom vragen de financiële instellingen om de wederbeleggingsvergoeding, een vergoeding die de klanten moeten betalen als ze hun woonlening laten herzien, te verhogen. Maar de regering legt die vraag naast zich neer.

ECB-beleid

Daarenboven ziet de toekomst er allerminst rooskleurig uit voor de banken. Doordat de Europese Centrale Bank (ECB) momenteel haar doelstelling niet haalt – een inflatie van net geen 2 procent – is de kans behoorlijk groot dat de voorzitter Mario Draghi in september een verdere versoepeling van monetaire beleid aankondigt. Dat betekent dat de rentes nog dieper kunnen zakken.

Analisten zijn er overigens van overtuigd dat de ECB-voorzitter het soepele monetair beleid zal verlengen Normaal loopt die in maart 2017 af. Als er zo’n verlenging komt zijn de lage rentestanden nog lang niet van de baan. Dat is slecht nieuws voor de spaarders en de banken, maar goed nieuws voor woningeigenaars. Vraag is hoe diep kunnen de rentes op de woonleningen nog zakken zonder dat de banken in hun eigen vel snijden. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content