Werken aan een huis: zet afspraken over een vergoeding voor een familielid op papier
Als je gratis werk verricht voor een familielid, kun je daar soms achteraf nog een vergoeding voor vragen. Dat blijkt uit een arrest van het hof van beroep in Gent.
Een vrouw kocht met haar vriend een stuk bouwgrond waarop ze een woning bouwden. De vader van de vrouw, een gepensioneerde aannemer, deed gratis heel wat werken op de werf. Nadien kwam het tot een breuk tussen het koppel.
De vader vroeg aan de ex van zijn dochter een vergoeding van 25.000 euro voor de prestaties die hij had geleverd. De man weigerde te betalen.
Voor de rechter kreeg de vader gelijk. De rechtbank oordeelde dat er sprake was van een verrijking zonder oorzaak.
Door gratis te werken verarmde de vader zich, terwijl de ex-vriend zich had verrijkt omdat het onroerend goed waarvan hij mede-eigenaar was meer waard werd. De vader kreeg een vergoeding voor de gratis uren die hij op de werf had gepresteerd.
Als je gratis werken verricht aan de woning van je kind, kunt je afspreken of daar een vergoeding voor moet worden betaald als aan de relatie een einde komt. Zet die afspraken op papier.
Dit arrest toont aan dat je soms ook zonder afspraken een vergoeding kunt vragen. Maar lang niet iedere rechter willigt zo’n vordering in.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier