Waarom de Belg een voorkeur heeft voor een bestaande woning
De Belg verkiest een bestaande woning boven nieuwbouw. “Wie een bestaande woning naar zijn hand wil zetten, kan de kosten spreiden in tijd”, zegt Isabeau De Cleen, woordvoerster bij AXA Bank.
De vastgoedmarkt blijft het goed doen in ons land. De notarissen noteerden vorig jaar een groei van de kooptransacties met meer dan 8 procent in vergelijking met 2015. Er werden 155.565 transacties afgesloten. Vooral in Brussel en Vlaanderen ging het hard met een groei van het aantal transacties van meer dan respectievelijk 12 en 13 procent. In Wallonië was er een daling van bijna 3 procent.
Opvallend is dat de voorkeur van de Belg uitgaat naar een bestaande woning. Een onderzoek van AXA Bank bij 800 woningeigenaars toont aan dat 58 procent van de respondenten een bestaande woning heeft gekocht. De overige 42 procent beschrijft hun woning als een nieuwbouw. Het prijskaartje van een bestaande woning is volgens Isabeau De Cleen, woordvoerster bij AXA Bank, een van de voornaamste redenen waarom de Belgen zo’n woning verkiezen boven een sleutel-op-de-deur. “Een bestaande woning is soms minder duur dan van nul een nieuwbouw te starten”, klinkt het.
Wie een bestaande woning wil renoveren, kan bovendien de kosten spreiden in tijd. Iets wat 25 procent van de eigenaars van zo’n woning doet. “Op die manier kunnen de eigenaars stap per stap hun droomwoning realiseren. Die methode is voor velen misschien haalbaarder dan meteen de volle som te moeten lenen voor een nieuwbouw”, gaat De Cleen verder. “De afgelopen twee jaar zagen wij een stijging van het aantal renovatieleningen met 25 procent.”
Meer lenen voor renovatiewerken
We merken dat onze klanten meer lenen door de lage rentestanden”
Belfius en BNP Paribas Fortis merken op dat de Belgen grotere bedragen lenen voor hun renovatiewerken. “Bij Belfius zagen we het volume dat de Belgen vorig jaar leenden, stijgen met 39 procent in vergelijking met 2013”, zegt Ulrike Pommée, woordvoerster bij Belfius. “We merken dat onze klanten meer lenen door de lage rentestanden.” Die zijn de afgelopen jaren stevig gedaald als gevolg van het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank. Die tarieven staan op een historisch laagtepunt. BNP Paribas Fortis zag het volume stijgen met 2 procent tot een gemiddelde van 48.402 euro per lening.
De marktleider zag het aantal woonkredieten voor renovatie vorig jaar wel dalen met 12 procent. “We moeten daarbij een duidelijk onderscheid maken tussen een renovatiekrediet met hypothecair pand en de renovatiekredieten zonder pand (consumentenkrediet, nvdr). Voor dat tweede type tekenden we in 2016 een stijging op van 15 procent in vergelijking met 2015”, voegt Hilde Junius, woordvoerster voor BNP Paribas Fortis daaraan toe. Bij Belfius was er tijdens de eerste tien maanden van 2016 een daling van het aantal leningen voor verbouwingen van 5,6 procent in vergelijking met 2015.
Groene leningen in de lift
Junius merkt op dat de verkoop van groene leningen in de lift zit. “In vergelijking met 2015 hebben we vorig jaar 15 procent meer groene leningen afgesloten”, verduidelijkt de woordvoerster. “De huidige en toekomstige normen voor bouwen en renovatie , onder meer op het gebied van energieprestatie en isolatie , zullen ongetwijfeld de vraag naar dit type leningen nog doen toenemen.” Bij AXA Bank zijn de aanvragen voor groene leningen de afgelopen zes maanden gestegen met ongeveer 12 procent. “Dat heeft natuurlijk ook met de bouwbeurs Batibouw te maken. Maar we zien wel dat er interesse is in energiezuinige projecten”, zegt De Cleen.
ING spreekt zich nog niet uit over de impact van de lage rente op renovatie- en groene leningen. De bank verwacht dat de bouwbeurs Batibouw een positieve impact zal gehad hebben op de vraag. “De komende weken weten we meer”, aldus Rizzo Tiziana, woordvoerster bij ING. “We verwachten dat Batibouw en de voordelige eco-tarieven een goede cocktail zijn om op lange termijn van een positieve trend te spreken.”.
Batibouw is trouwens een mooi voorbeeld van hoe de Belg de nodige afwegingen maakt voor hij zich in een financieel avontuur stort. “De ervaring leert dat mensen naar Batibouw gaan voor de materialen , de technieken, de bedrijven. Ze gaan pas later naar hun bank, wanneer ze een idee hebben van de kostprijs van hun verbouwing of aanpassing”, benadrukt Junius.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier