Waar moet je op letten bij timesharing en langdurige vakantieformules ?
Er gelden strenge regels rond de aankoop van timesharings en vakantieformules voor langere duur. Waar moet je op letten?
Het gebeurt vaak dat toeristen op hun vakantiebestemming worden aangesproken door verkopers van timesharings of van andere langdurige vakantieformules. Hierbij worden wel eens voorstellen gedaan die te mooi zijn om waar te zijn. Bovendien worden door de verkopers vaak allerhande cadeaus beloofd gaande van een etentje tot een gratis verblijf.
Wat is timesharing?
Bij een timesharing ‘koop’ je het recht om gedurende een aantal vaste weken per jaar een vakantieverblijf in één of ander vakantiecomplex te gebruiken. De prijs die je daarvoor betaalt is onder andere afhankelijk van het aantal weken dat je ‘koopt’, de periode van het jaar waarin deze weken vallen en de ligging en luxe van de accommodatie.
Los van de eenmalige aankoopprijs betaal je ook jaarlijkse kosten van onderhoud, beheer, belastingen, verzekeringen,… Die kosten kunnen flink oplopen en de aanvankelijke investering heel wat minder interessant maken dan dat ze wel leek te zijn.
Sinds enkele jaren worden ook andere langdurige vakantieformules aangeboden. Hierbij koop je bijvoorbeeld een aantal punten die een ruilmiddel vormen waarmee je een verblijf kunt betalen in een aantal clubs. Het kan ook dat je het lidmaatschap koopt van een vakantieclub waarbij je tegen betaling van een lidgeld een grote korting krijgt als je boekt.
U heeft recht op informatie
De wet verplicht de verkoper om je een informatieformulier te bezorgen. Voor een timesharing moet in het formulier onder andere staan wie de verkoper is, de beschrijving van het onroerend goed, welke rechten je precies krijgt, welke gemeenschappelijke voorzieningen er zijn, hoe je die kunt gebruiken,…
Ook moet er onder andere worden vermeld welke kosten je zullen worden aangerekend. Als je na een grondige informatie in zee wilt gaan met een verkoper, dan moet er een schriftelijke overeenkomst worden opgemaakt.
Bedenktijd
Je kan je nog bedenken binnen een termijn van 14 kalenderdagen na het ondertekenen of ontvangen van de overeenkomst. Je hoeft daarvoor geen enkele reden op te geven en bent geen schadevergoeding of kosten verschuldigd aan de verkoper.
Voorzorgen
Verkopers van timesharings en andere langdurige vakantieformules zijn niet altijd even betrouwbaar. Zij durven zich wel eens te bezondigen aan agressieve verkoopmethodes en valse beloftes. Door volgende voorzorgen te nemen kan je de risico’s op een miskoop beperken:
- ga niet in op een aanbod dat te mooi is om waar te zijn en verlaat een verkoopsessie bij de minste twijfel;
- teken nooit direct een overeenkomst maar denk er voldoende lang over na. Vergelijk minstens een aantal aanbiedingen;
- ga na of alles wat je mondeling beloofd wordt, ook schriftelijk in het contract is opgenomen;
- geef nooit je kredietkaartnummer en betaal nooit op voorhand.
- informeer je elders over het bedrijf en het product en vergelijk prijzen. Bekijk niet enkel de oorspronkelijke aankoopprijs maar hou ook rekening met de jaarlijkse kosten, de reiskosten naar je accommodatie, enzovoort. (JS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier