Vlamingen en Walen denken anders over tweede verblijf
Vlamingen en Walen verschillen, ook als ze een tweede woning kopen. Dat leert een onderzoek van de vastgoedspecialist Hip Estates, dat werd uitgevoerd door iVOX.
Als Vlamingen op zoek gaan naar een tweede woning, doen ze dat vooral omdat ze daar een lucratieve investering in zien. Terwijl 60 procent van de Walen een woning koopt voor eigen gebruik, is dat bij de Vlamingen 40 procent. Vlamingen zetten vooral in op de mix van eigen gebruik en investering (53%), Walen doen dat iets minder (38%).
Bovendien blijkt dat de helft van de Franstalige Belgen kiest voor een bestaande woning, tegenover 35 procent van de Vlamingen (35%). Die lijken hun mening te verdelen tussen een nieuwbouwwoning (28%) en ‘geen voorkeur’ (36%).
Spaanse costa’s
Dat Vlamingen steeds meer nieuwbouw overwegen, komt onder meer door de vele nieuwbouwprojecten die op stapel staan aan de Spaanse costa’s
Leen Vermeulen van de vastgoedspecialist Hip Estates verklaart het verschil tussen Vlamingen en Walen als volgt: “Dat Vlamingen steeds meer nieuwbouw overwegen, komt onder meer door de vele nieuwbouwprojecten die op stapel staan aan de Spaanse costa’s. Het afwerkingsniveau en de prijs daarvan zijn momenteel niet te evenaren. Spanje is populair bij Vlamingen.”
Volgens haar zijn onze zuiderburen veeleer geïnteresseerd in een tweede verblijf in Frankrijk. “Daar heb je nu eenmaal minder van zulke hoogwaardige nieuwbouwprojecten. Bovendien valt de landelijke bouwstijl niet meer in de smaak bij de Vlaming, terwijl een Waal daar duidelijk wel nog de voorkeur aan geeft.”
Over de faciliteiten zitten Vlamingen en Walen wel op dezelfde golflengte. De doorsnee-Belg wil dat zijn tweede woning is uitgerust met een groot terras (73%), een garage (68%) en zicht op zee (53%). Verder vallen een zwembad (53%) en een grote tuin (39%) in de smaak. Vlamingen en Walen kiezen almaar vaker voor een huis of een villa (47%) in plaats van voor een appartement (22%). Een tweede verblijf aan zee scoort hoger (59%) dan een woning op het platteland (12%).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier